Това обяви пред журналисти министърът на отбраната Николай Ненчев, цитиран от БТА.

"Почти сме финализирали разговорите с полската страна, като предложението, което получихме, е изключително изгодно за нас във всяко отношение", отбеляза той.

По думите му първоначално ще получим два ремонтирани двигателя, които ще използваме дотогава, докато е необходимо, след което ще възложим отремонтирането на 10 или 12 двигателя. Сумата е значително по-ниска от офертата, която ни беше предложена от руската страна, подчерта военният министър.
Би трябвало ресурсът на самолетите да се удължи с до 15 години.

Целта на ремонта е България да продължи да охранява сама въздушното си пространство с наличните МиГ-29. Ако се постигне споразумение, ще отпадне предложеният в доклада вариант – след юли догодина да се поиска съвместна въздушна охрана заедно със съюзническа държава, член на НАТО.

Ненчев съобщи още, че Министерството на отбраната ще започне преговори за закупуване на изтребител F-16. Все още обаче не е ясно дали страната ни ще купува нов изтребител или самолет втора ръка, предаде БНР.

"Има обсъдени няколко варианта, включително с Белгия, Холандия и евентуално Гърция. Те очевидно предлагат F-16 и те са в списъка, който е изпратен до мен, но това не изключва възможността да водим разговори и с производители. Въпросът е отворен, уточни той.

Министърът подчерта, че няма срок за водене на преговорите, защото въпросът с МиГ-овете бил решен.

Правителството дава мандат на Ненчев да се договаря за изтребители, въпреки че само преди дни премиерът Бойко Борисов заяви, че в момента България не може да си позволи сделка за нови машини.

"След 15 години, с този ръст на икономиката, ние ще можем да си купим чисто нова ескадрила. Ние имаме проблем сега, днеска, с бюджета, с дефицитите. Тази година ни дойде много нанагорно, с много плащания. Ако вече са на финала, с радост бих толерирал да го подпишем и за това ще им намерим пари, защото дава възможност веднага да си пазим границата в доста дълъг хоризонт", заяви той.

Борисов мъмрил министри заради танковете

Днес военният министър и премиерът коментираха и темата полемиката около разполагането на американска военна техника у нас. По-рано днес военният министър съобщи, че ще бъдат изпратени 14 танка, които ще останат в България временно.

По време на блиц-контрола в парламента Борисов заяви:

"Малко смъмрих военния и външния министър, защото не разясниха предварително ситуацията, а вървят след събитията. Намираме се в изключително кризисна ситуация, тя не бе такава дори по време на Студената война".

Според него нито тези 14 танка имат съществен принос, нито могат да уплашат някого. 

"На никоя държава не ѝ е хубаво да й се разхождат танкове и гаубици на нейна територия",
добави лидерът на ГЕРБ.