Николай Ненчев уточни пред bTV, че те са част от общо 250 танка, които САЩ ще изпратят в шест източноевропейски страни, за които министърът на отбраната на страната Аш Картър съобщи неотдавна. 

Ненчев отново подчерта, че няма искане за постоянно разполагане на техника на НАТО.

"Съвместните обучения тази година са повече от обикновено, но няма нищо по-хубаво от това да се възползваме от чужда техника, за да тренира българската армия, особено предвид финансовото състояние и възможностите", каза още Ненчев.

В споразумението от 2006 г. е ясно обозначено в кои случаи можем да приемаме чужда техника в България, добави той и изтъкна, че българският глас в НАТО е равен на гласа на Франция, Англия, САЩ или Канада. Там не може да се реши нещо едностранно, категоричен бе министърът на отбраната.

Борисов смъмрил министрите

Нищо не може да става тайно от българското общество и парламент, заяви по-късно премиерът Бойко Борисов в отговор на питане по време на  блиц контрола в НС, предаде БТА.

"Малко смъмрих военния и външния министри, защото тръгнаха след събитията, след като се чу, че ще има танкове, ние тогава тръгнахме да обясняваме защо и как", добави той.

По думите му в подобни случаи трябва веднага да се явят в парламента и да обясняват от трибуната какви са ни ангажиментите.

В същото време той заяви, че стои зад своите министри. Тези 14 танка не биха могли да представляват заплаха, това са рутинни учения, нормално е нашите военни да се учат и да познават западната техника, посочи премиерът.

Министър-председателят припомни, че България влиза в задължителната зона за подкрепа и защита на НАТО, "така че, ако, не дай Боже, ни се наложи, има кой да ни защити".

"Към този момент не приемаме, че има пряка заплаха за нас и с нищо не сме допринесли да се изсипе агресия срещу нас. На никоя държава не ѝ е хубаво да й се разхождат танкове и гаубици на нейна територия", добави Борисов.

Проверяват втори генерал

ДАНС извършва проверкa на втори генерал от Българската армия, което може да доведе до отнемане на допуска му до класифицирана информация заради подаден срещу него анонимен сигнал, съобщи още военният министър. Той не съобщи името на висшия офицер, но призна, че е имал среща с председателя на ДАНС Димитър Георгиев по този случай.

По-късно от прокуратурата уточниха, че няма повдигнато обвинение срещу втори генерал.

Преди няколко седмици бе отнет допускът до класифицирана информация на ген. Димитър Шивиков заради започналото разследване срещу него. Той е обвинен от прокуратурата за незаконно използване на свои подчинени да ремонтират апартамента му. Отнемането на допуска принуди Шивиков да подаде рапорта за напускане на армията, заради което Ненчев поиска законови промени.

Дори Бойко Борисов настоя за изясняване на случая.