Председателят на "Яблоко" Сергей Митрохин напомни пред делегатите, че "Яблоко" винаги се е обявявала "против революциите, за еволюционен път на развитие на страната", а Явлински е бил "последователен противник на режима на Елцин и е последователен противник на режима на Путин".

Участието на "Яблоко" в парламентарните избори на 4 декември показа, че в руското общество има реално търсене на промени - значи партията трябва да продължи политическата борба с участие в президентските избори през март, независимо че е в неравнопоставени условия, изтъкна Митрохин.

"Яблоко" получи на изборите едва 3,3 процента от гласовете и не успя да влезе в Държавната дума, след което наред с други опозиционни сили участва в протести срещу изборните резултати. Явлински спечели номинацията на своята партия със 106 гласа. Трима от делегатите на конгреса подкрепиха алтернативната кандидатура на актьора Виктор Балабанов, уточнява ИТАР-ТАСС.

Междувременно хиляди души излязоха по улиците на Москва и Санкт Петербург за втория уикенд на протести срещу резултатите от парламентарните избори в Русия от 4 декември, за които са получени многобройни сигнали за нарушения, предаде Асошиейтед прес.

Около 4000 привърженици на Комунистическата партия се събраха пред стените на Кремъл с искания за повторно преброяване на бюлетините и оставка на правителството.

В Санкт Петербург на митинг на централен площад се събраха около 3000 души от различни политически партии и движения. Те скандираха "Русия без Путин!"

В Русия расте недоволството от управляващата партия "Единна Русия" и премиера Владимир Путин, който доминира руската политика от повече от десетилетие, отбелязва АП.