Министерският съвет уважава решението на Върховния административен съд за осигуряване на възможност за машинно гласуване в избирателните секции за парламентарния вот на 26 март 2017 г., съобщиха от правителствена информационна служба.

На 2 февруари в Министерския съвет ще се проведе работна среща на вицепремиера Стефан Янев, отговарящ за провеждането на изборите, с представители на всички ангажирани с вота институции и с ръководството на Централната избирателна комисия.

Решението, което не подлежи на обжалване, задължава ЦИК да осигури възможност на избирателите във всяка една от над 12-те хиляди секции да могат сами да решат как да гласуват - с бюлетина или машинно.

Утвърдените от служебното правителство почти 30 милиона лева за предсрочните избори са разчетени за машинно гласуване само в 500 секции. Все още не ясно с колко ще се оскъпи вотът след днешното решение на съда за машини във всички избирателни секции.

Централната избирателна комисия ще се съобрази със съдебното решение, каза пред БТА говорителят на ЦИК Цветозар Томов.

По думите му обаче ще има много трудности заради краткия срок, в който трябва да се осигури възможност за машинно гласуване. Томов смята, че има секции, за които това е технически невъзможно или много сложно. Такива са подвижните избирателни секции и секциите в чужбина.