Решението на съда е окончателно.

Така, на 26 март, във всяка секция трябва да има, освен бюлетини, и машина за гласуване.

Точните мотиви на съда още не са известни, тъй като решението не е публикувано в деловодната система заради процес по заличаване на личните данни на страните.

Делото започна по жалба на надпартийната платформа на Радан Кънев "Нова Република". Мотивът беше, че според закона миналата година трябваше да е последната, в която се гласува експериментално само в 500 секции.
От формацията коментираха също, че машинното гласуване е бързо, защото резултатите се „броят” в реално време, обективно и наистина тайно.

В съда защитната теза на ЦИК беше, че никъде в Изборния кодекс не е предвидено задължение във всяка секция да бъде монтирана машина за гласуване, а се говори единствено за местата, в които има такава възможност.

Вчера от ЦИК коментираха, че ако съдът отмени решението им, ще организират процедура за обявяване на обществена поръчка, с която да бъдат осигурени машини за всички 12 500 избирателни секции в страната, въпреки че остават само два месеца до вота.

ЦИК: Няма време, нужни са и повече пари

След като ВАС е взел такова решение, ЦИК ще се съобрази, но има много трудности, които трябва да се преодолеят и които комисията тепърва ще обсъжда, коментира и днес пред БТА говорителят на комисията Цветозар Томов.

"Повечето трудности са свързани с твърде кратките срокове, в които трябва да се осигури тази възможност. Няма никакво време Има и секции, за които това е технически невъзможно или много сложно, като подвижните избирателни секции и секциите в чужбина. Въпросът е тежък и сложен, би трябвало в тази ситуация и правителството да коригира бюджета за изборите", добави той.

Според него е необходим обществен дебат, защото това е проблем, който не е само на ЦИК, и отговорните институции трябва да положат някакви съвместни усилия да се реши този казус.

Машинно гласуване досега е прилагано 4 пъти, като последните 2 пъти гласовете се отчитаха реално. На последните избори машинно можеше да се гласува в 300 секции. 23% от избирателите, които разполагаха с тази възможност, се възползваха от нея.

Техниката се вземаше под наем. Наемът, транспортът, поддръжката, софтуерът и логистиката на една машина за гласуване струваха по 1500 лева, припомня bTV.