Днес Върховният административен съд (ВАС) отмени решението на ЦИК на предсрочните избори в края на март да може да се гласува машинно само в 500 избирателни секции.

Повод за това стана жалба от "Нова Република" на Радан Кънев, в която беше припомнено, че според Изборния кодекс от тази година машинното гласуване трябваше да бъде въведено във всяка секция.

След решението на ВАС трябва да се случи именно това - да бъде осигурена машина за всички 12 500 секции в страната.

От ЦИК веднага заявиха, че ще се съобразят с решението на съда и ще организират процедура за обществена поръчка, но подчертаха, че времето е много малко, а и ще им трябва по-голям бюджет.

„Сега, в момента сме в период на изработване на решение. Сутринта сме си взели решението на ВАС и в момента работим по въпросите, за да решим какво правим и как го правим. Най-вероятно утре до края на деня ще има решение", коментира пред "Фокус" Румяна Сидерова.

По думите ѝ предстои да стане ясно дали ЦИК ще успее да организира машинното гласуване.

„Ако се явят изпълнители, ще успеем. Не мога да отговоря. Дали ще успее – това е въпрос на някакви прогнози, които не могат да се осъществят и не е нещо сигурно като действие. Сто на сто ЦИК ще време решение, но не искайте от нас да е днес. Това не е просто решение, както мислеха жалбоподателите. Това е нещо много по-сложно“, допълни членът на комисията.

Бившият депутат от ГЕРБ Менда Стоянова обаче изрази притеснения, че обществената поръчка може да се проточи твърде дълго, ако някой от участниците обжалва.

Манолова: Не може институциите да не изпълняват закона

Не е добър знак към гражданите, ако институциите откажат да изпълняват една или друга законова разпоредба заради трудности, коментира междувременно пред журналисти в Кюстендил омбудсманът Мая Манолова.

„Съдът каза образно, че всички институции са длъжни да спазват законите, независимо дали им е трудно или лесно да го направят. Става дума за изискването в Изборния кодекс да има машини във всички изборни секции”, подчерта тя.

По думите й, след като в закона пише, че гражданите имат право да гласуват машинно или с хартиени бюлетини, това право трябва да им бъде осигурено.

„Ако някоя институция е смятала, че не е в състояние да организира изпълнението на закона, ще припомня, че в края на месец октомври Изборният кодекс беше отворен и там можеха да се правят промени, а след това имаше още няколко месеца време”, добави Манолова.

От "Да, България" пък настояха за външен независим одит на машините за гласуване.