Според оповестените от телевизия Цет Де Еф данни, цитирани от БТА, евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", която се противопоставя на миграционната политика на Меркел, влиза в парламентите на трите провинции - Саксония-Анхалт, Баден-Вюртемберг и Райнланд-Пфалц.

Християндемократите остават най-голямата партия в Саксония-Анхалт, като побеждават с 30,5 процента от гласовете.

"Алтернатива за Германия" се нарежда като втора по популярност политическа сила в провинцията с 21,5 процента от гласовете, изпреварвайки социалдемократите, които са коалиционен партньор на Меркел във федералното правителство.

Партията "Левите" печели 16,5 процента, а Зелените и свободните демократи - по 5 на сто. Зелените се нареждат на първо място в Баден-Вюртемберг с 32,5 процента от гласовете, изпреварвайки християндемократите, които печелят 27,5 процента. Социалдемократите събират около 13 процента, "Алтернатива за Германия" - 12,5 процента, свободните демократи - 8 процента, а "Левите" - 3 процента и не влизат в местния парламент.

Социалдемократите печелят в Райнланд-Пфалц с 37 процента от гласовете, християндемократите събират 33 процента, "Алтернатива за Германия" - 10 процента, свободните демократи - 6,5 процента, а Зелените - 5 процента. Партията "Левите" не преминава 5-процентовата бариера.

В нито една от трите провинции действащите коалиции не събират необходимото мнозинство.

Изборите от т.нар. супернеделя са смятани за важна проверка за отношението на гласоподавателите към начина, по който Меркел се справя с бежанската криза.

Резултатите означават, че "Алтернатива за Германия" вече ще има представители в половината от 16-те провинциални парламента, което я поставя в положение да влезе в Бундестага на националните избори през 2017 година.

Реакциите

Консервативният Християндемократически съюз на канцлера Ангела Меркел няма да промени политиката към бежанците, заяви неговият генерален секретар Петер Таубер след вчерашните регионални избори в Германия, предаде ДПА, цитирана от БТА.

 "Имаме ясна линия за политиката към бежанците и ще се придържаме към нея", каза вицепремиерът Зигмар Габриел, лидер на социалдемократите, които са партньори с ХДС в управляващата коалиция.

Федералният министър на правосъдието Хайко Маас определи резултатите от проведения вот като заплаха за демокрацията. Според Маас политическият елит в лицето на германските партии трябва да се обедини и да свали маската на ръководената от Фрауке Петри „Алтернатива за Германия“.

Глупавите лозунги трябва да бъдат разобличени чрез фактически аргументи“, подчерта правосъдният министър на ФРГ.

Християнсоциалният съюз - баварският партньор на ХДС обаче критикува политиката на Меркел към бежанците и настоява, че трябва да има промяна в курса.

"Причината за лошите изборни резултати на ХДС е политиката, която позволява безкраен и безконтролен наплив на бежанци", заяви депутатът Ханс Михелбах. "Единствената логична последица от тези резултати е да се промени политиката към бежанците", добави той.

АНКЕТА: Ще продължи ли подемът на евроскептиците?