Продуктите, които имат добавена захар, много сол, растителни масла и кофеин, ще поскъпнат заради новия налог.

Различните видове храни и напитки, които имат доказано вреден ефект, ще бъдат обложени с косвен данък, обясни Москов. По думите му скалата на допълнителното облагане е заимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия.

Най-сериозно поскъпване - с близо 80%,  очаква потребителите на имитиращи млечни продукти.

Газираните напитки ще имат 31% от цената си отгоре.

Здравният министър обясни как ще се формира например цената на бисквитите: 

Първа причина за облагане - сол над 1 грам на 100 грама от тези бисквити. Ставката е 1.55 на килограм.

Втората причина може да бъде над 25 грама захар на 100 грама продукт. Там ставката е 81 стотинка на килограм за захарта.

Третата причина за облагане на тези бисквити може да бъде частично хидрорафинирано растително масло.

"Там няма прах - или го има, или го няма. Това всъщност пълни артериите ни с холестерол. Така, ставката събрана от трите вида данък с допълнителен данък ДДС прави общо допълнителна ставка върху тези бисквити, съдържащи тези вредности, - 97 стотинки", уточни Москов, цитиран от БНР.

Въпреки че пържените картофи се считат за една от най-вредните храни, не във всички случаи ще има поскъпване заради данък "вредни храни": Въпросът е в какво са пържени. 

"В единия случай, когато се пържи в частично хидрорафинирано растително масло, се  получава данъчна ставка, която се явява 1,12 лв. за порция.
Ако те са пържени в олио, както, примерно баба ми, предполагам, ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка
", подчерта министърът.

Част от храните няма да бъдат облагани, защото имат и полезни свойства или заради социалната им значимост:

Данък "обществено здраве" не включва нито един вид основни храни - хляб, млечни продукти, плодове, зеленчуци и много други. Напротив при част от тях целта е насърчаване на по-високото им потребление, добави Москов.

Очакваните постъпления в хазната ще бъдат 150 милиона лева годишно, които ще бъдат изразходвани целево - за физкултурни салони, подобряване на храненето в училищата или за профилактика.

Министерството на здравеопазването  представи в началото на септември проекта за въвеждане на данък "вредни храни“. Беше организирано и обществено обсъждане по темата. Идеята за новия данък беше представена от здравното министерство като мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот.

Програмата стъпва на три стълба:

1. Създаване на условия за активен начин на живот и развитие на двигателната култура на децата и учениците;

2. Създаване на навици и условия за здравословно и правилно хранене;

3. Масирана информационна кампания в училище за превенция на младото поколение от алкохола и наркотиците.

КРЪСТОСАН ОГЪН: За въвеждането на данък "вредни храни"

АНКЕТА: Одобрявате ли въвеждането на данък "вредни храни" ?