Това е дългосрочна инициатива, която координира усилията на всички държавни институции за създаване на навици на здравословен начин на живот у подрастващите, съобщиха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.

Програмата стъпва на три стълба:
  • Създаване на условия за активен начин на живот и развитие на двигателната култура на децата и учениците;
  • Създаване на навици и условия за здравословно и правилно хранене;
  • Масирана информационна кампания в училище за превенция на младото поколение от алкохола и наркотиците
Здравният министър Петър Москов поиска данък "обществено здраве" за производителите на вредни храни, предаде БНР.

"Това не е борба между индустрията и желанието на държавата определени видове храни да не съдържат толкова доказани вредни вещества. А това да бъде общо усилие, в което и индустрията, и държавата, и институциите, и политиците разбират нуждата от това да се промени начинът на хранене. Извинете ме, наистина, когато в една напитка или в един десерт се съдържа количество захар, сол или кофеин като половината на съдържанието на цялото нещо, което купувате, това не трябва да продължава така", каза министър Москов.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев посочи, че 80% от българите в активна възраст не се движат. Особено тежко е положението при децата - 18% от тях са със свръхтегло, 8 на сто страдат от затлъстяване, а 2/3 са с гръбначни изкривявания.

"Както ми каза един посланик от ЕС наскоро, ние произвеждаме телевизионни зомбита, защото губим битката с компютрите и телевизионните игри. Усилията на министерството са насочени точно в обръщане на посоката. С 2,5 млн. лева са финансирани програми за извън училищна дейност като "Научи се да караш ски", "Научи се да играеш тенис" и други. Статистиката показва, че 20 на сто от децата, които се включват в тях продължават да практикуват спорта", допълни Кралев, цитиран от "24 часа".

По думите му, резултатите от усилията, които сега се полагат, ще станат ясни след 10 години.