Това каза днес във Варна министърът на отбраната Аню Ангелов при приемането на въоръжение във Военноморските сили на първия хеликоптер "Пантер", съобщи БТА. Цената на хеликоптера без боеприпасите и логистичната поддръжка е 20 милиона евро.

Министърът бе категоричен, че всички ведомства в страната ще могат да използват хеликоптерите. "Този хеликоптер има много големи способности в сравнение с чисто бойните хеликоптери, каквито са МИ-14, обясни Ангелов. "Пантер" може да изпълнява задачи по контрол и наблюдение на морските пространства, търсене и спасяване, медицинска евакуация, доставка и вземане на товари и личен състав от борда на кораб или труднодостъпен терен, антитерористични действия, хуманитарни операции, борба с пиратство. За да могат хеликоптерите да кацат на кораби е необходимо допълнително преоборудване на фрегатата, каза Ангелов, но уточни, че за съжаление такива средства не са планирани за 2012 година.

Премиерът Бойко Борисов, който също присъства на приемането на въоръжение на хеликоптера, коментира, че с "Пантер" страната ни получава най-доброто. Хубавото е, че тези хеликоптери могат да се използват и за спасяване, така че ще имат приложение в мирно време, каза Борисов. Надявам се с тези три "Пантери" да не се говори повече по Шенгенското пространство, заяви Борисов и призова представителите на фирмата да кажат, че най-доброто от света е на българската шенгенска граница.

На официалната церемония присъстваха още министърът на транспорта Ивайло Московски, командирът на ВМС контраадмирал Пламен Манушев и други. Новата придобивка на ВМС бе осветена от Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. След церемонията гостите наблюдаваха демонстрации с новия хеликоптер.