Йовчев и министърът на отбраната Ангел Найденов провериха изграждането на 33-километровата ограда по границата ни с Турция в района на елховското с. Голям Дервент.

По думите на Йовчев усилията на властите са дали резултат и потокът от нелегални имигранти е намалял в пъти. През последното денонощие няма нито един преминал нелегално.

"Министерството на вътрешните работи работи на ръба на възможностите си, но не сме допуснали разрастване на престъпността в страната", добави той.

Около 80 000 лв. на ден е издръжката на командированите около 1400 полицаи за охрана на южната ни граница.

Вижте снимки от границата>>

От началото на годината 11 155 са нелегално преминалите границата.
От тях 10 848 са преминали зелена граница - не през КПП-та.
10 766 от тези лица са преминали границата ни с Турция.
Към момента в центровете на ДАБ има 4188 души, а на външни адреси за собствена сметка – 4595 души.

Двамата министри отчетоха, че успешно е приключил първият етап на операция „Съвместни усилия - 2013 г."

Инженерен батальон от Сухопътни войски за по-малко от месец е подобрил, разширил и укрепил 107 км черни пътища, необходими за охрана на границата, изградил е кладенци и канавки, прокарал е просеки.
За изпълнението на тази задача от бюджета на министерството са предвидени един милион лева.

"Осъществихме истинска военна операция, планирана, подготвена и изпълнена според всички правила на Българската армия", похвали се Найденов.

Вторият етап по издигането на мрежата ще започне веднага след приключването на процедурите по обществените поръчки. Очаква се това да стане най-рано след 30-40 дни. Толкова време ще е необходимо и за издигане на оградата, ако климатичните условия позволяват.

Оградата ще е висока 3 м и широка 1.27 м, съобщи БГНЕС. За нея ще са необходими 12 000 т материали, 630 км бодлива тел, 20 000 ще бъдат колчетата, разположени по дължината й, ще са необходими и 4000 куб. м бетон.

Цялостното изграждане на инженерното съоръжение ще струва около 8 милиона лева.