Това става със заповед на вицепремиера и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, обяви главният секретар на МВР Георги Костов, който представи новото ръководство на дирекцията, съобщиха от ведомствения пресцентър.

За заместник-директор е преназначен старши комисар Стоян Иванов, досегашен директор на РДГП-Бургас.

"Нямаме повод за гордост по отношение на противопоставянето на нелегалната миграция и контрабандата. За да се промени това, трябва да има още по-тясно взаимодействие с ГДБОП и ГД "Национална полиция", заяви главният секретар в присъствието на техните шефове.

Той увери, че новият директор може да разчита на целия ресурс на ведомството за постигане на по-добри резултати по приоритетните задачи.

По думите на главен комисар Атонио Ангелов една от първите задачи на ръководството ще бъде засилване на оперативната работа. Според него трябва да се използва целият ресурс на оперативния състав, за да се противодейства на контрабандата и нелегалната миграция.

"Ще бъда безкомпромисен към всички прояви на корупция", заяви категорично той.

Досегашният директор Милен Пенев става директор на РДГП- "Аерогари"

Той беше назначен на поста в край на миналата година, след оставката на предшественика си Захарин Пенов заради инцидента с обърналия се камион с полицаи на българско-турската граница, при който един загина, а 14 бяха ранени.

Освобождаването на Пенев идва дни след критиките на премиера към работата на Гранична полиция и противодействието срещу контрабандата.

В края на март заради пропусната голяма пратка контрабандни цигари на граничния пункт "Капитан Андреево" бяха арестувани 13 митничари и трима гранични полицаи.

Тогава Бойко Борисов каза, че е възложил на вътрешния министър "кадрови и персонални промени навсякъде по границите".

По повод последвалото вчера и днес съкращаване на 21 митничари на същия ГКПП пък премиерът заяви:

"Сигурно има защо? Гоним милиард и 500-600 милиона. Всеки, който ми пречи на това, съдбата му е такава".

Според източници на националното радио сред уволнените е и бившият началник на Свиленградската митница Валери Стайков, който е отличаван със златна значка от Агенция "Митници".

В заповедите, като мотив е записано, че се съкращават щатове. Според освободените митничари обаче това е чистка, защото само преди два месеца се проведе конкурс за незаети 40 работни места.

Главен комисар Антонио Ангелов е роден на 23.07.1969 г. в Лом. Завършил е висше образование във ВИПОНД - МВР през 1994 г., специалности: „Охрана на обществения ред и борба срещу престъпността” и „Право”. През 1994 г. започва работа в сектор „Криминална полиция” в столичното Шесто РПУ.

Заема различни длъжности в СДВР, като от април 2014 г. е началник на отдел „Противодействие на криминалната престъпност” в дирекцията. За високи резултати в служебната дейност е награждаван с различни почетни отличия.