За поста се кандидатираха Руси Алексиев - доскорошен зам.-районен прокурор, следователят Бойко Атанасов и прокурорът от Софийската градска прокуратура - Ваня Илиева, предаде БТА.

Именно Илиева се превърна в причината за отлагането на избора за днес, тъй като миналия път - на 24 юли, тя не се яви заради болест.

След балотаж Ваня Илиева събра 4 гласа „за" и 7 „против", Руси Алексиев също беше подкрепен от четирима съдебни кадровици, но получи и повече негативни гласове - 11.

Голяма част от членовете на ВСС се въздържаха при гласуването.

Сега ВСС ще трябва да започне наново процедура за избор на ръководител на Софийската градска прокуратура.

Постът се оваканти, след като в медии изтекоха записани разговори в дома на Бойко Борисов в Банкя, в които участваше доскорошният градски прокурор Николай Кокинов. Той бе уволнен дисциплинарно от ВСС

След неуспешния избор ВСС започна да обсъжда на закрито заседание отстраняването от длъжност на един от членовете си - Камен Ситнилски. Постъпило е предложение от Дисциплинарния състав той да бъде отстранен, докато приключи дисциплинарното производство срещу него заради СРС-та, от които личи лобизъм за избора му. В дневния ред на днешното заседание не беше включена такава точка.