Това заяви федералният президент Хайнц Фишер на съвместната пресконференция с българския държавен глава Георги Първанов в двореца Хофбург във Виена, предаде БТА.
Първанов пристигна днес на двудневно официално посещение в Австрия.

Като благодари за потвърдената подкрепа за Шенген, президентът увери австрийския си колега, че волята на всички партии, без разлика на управляващи и опозиция, е да бъдат изпълнени техническите критерии за членство в Шенген до средата на март. 
"Ние имаме надеждата, че България ще получи своето членство в Шенген още в рамките на унгарското председателство на ЕС (до края на юни - бел. ред.)", каза още Георги Първанов.

Миналата седмица Германия опроверга изявление на вътрешния министър Цветан Цветанов, че само Франция още има забележки към приемането на България в Шенген.

В отговор на въпрос за евентуална военна намеса в Либия Първанов се обяви против.
"Мисля, че сега военна намеса няма да доведе до решаването на проблемите, може по-скоро да ги усложни. Европа трябва да респектира със своята категоричност в изискването да бъдат прекратени всякакви кръвопролития, да бъде прекратен този неправомерен натиск, това необяснимо поведение на полк. Кадафи по отношение на протестиращите - то не се вмества в никакви демократични представи и рамки", коментира държавният глава, като уточни, че Европа трябва да участва много активно в хуманитарните акции заради миграционния натиск.

Междувременно двамата президенти оцениха като позитивна тенденцията в двустранните икономически отношения въпреки известния спад през миналата година. Като отбеляза, че Австрия до миналата година беше инвеститор номер едно в България, Първанов изрази увереност, че тя ще си върне първото място в съвсем близко време, както и че е постижим стокообмен от над 1 млрд. евро. Той подчерта, че страната ни има готовността да даде своя непосредствен принос за реализацията и на НАБУКО, и на "Южен поток", които са общи проекти и за двете страни.

В отговор на въпрос на австрийски журналист какво ще прави след изтичането на мандата му и дали със създаването на гражданското движение АБВ се връща на партийно-политическата сцена Първанов отговори: "Трудно е да ви разкажа сега, може би първото, което ще направя, е да дойда като екскурзиант, тук във Виена, ще обиколя Австрия, защото като президент, въпреки многократните си посещения, така и не успях да видя онова, което искам".

Запитан кога ще отзове посланиците с принадлежност към бившата ДС президентът каза, че на срещата си с Фишер са оценили високо работата на двамата посланици (във Виена и София) и допълни, че където ходи - в Европа и по света, чува добри отзиви за българските посланици и за него това е критерият за оценка на тяхната работа.

Вечерта президентите и техните съпруги ще гледат във Виенската държавна опера постановката на операта "Ариадне в Наксос" от Рихард Щраус. Първа цигулка на Виенската филхармония ще бъде българката Албена Данаилова. Президентът на Австрия посочи, че това е прецедент и сензация - Виенската филхармония за първи път допуска жена да води оркестъра.