Това обяви в Пловдив премиерът Бойко Борисов след откриването на Международния технически панаир.

Неотдавна бизнесменът Георги Гергов призна, че е обсъждал с Борисов широка коалиция между БСП и ГЕРБ малко след изборите. Идеята му била тя да бъде по германски модел. Преди няколко месеца Гергов бе изключен от изпълнителното бюро на БСП, затова че е посредничил на главния прокурор Сотир Цацаров и бизнесмена Сашо Дончев за среща в офиса си в ЦУМ.

„Аз не вярвам, че има такъв идиот в държавата. Не мнозина, един идиот не мога да си представя”, каза премиерът по повод подобен сценарий.

Все пак той призна, че е разговарял с Гергов но по повод за председател на НС да бъде издигнат човек от БСП, което от левицата твърдо отказаха.

"Ние ги поканихме – едно единствено нещо е водено като преговори - за председател на парламента. Тук е Гергов, да дойде да го потвърждава“, коментира Борисов, като допълни, че това би спомогнало за спокойствие и задружност на пленарните заседания по време на Председателството на Съвета на ЕС.

„И за това го предложихме. Какви са тези работи – някой искал да купи някого? Ние отидохме, преговаряхме ясно и публично. Г-н Гергов си носи и политическата, и партийната и цялата отговорност . Едно единствено нещо – говорихме за председател на парламента. Той се обади, аз му се обадих, казахме „ок“.

Борисов призна, че от ГЕРБ са били против подобна стъпка, защото тогава левицата щяла да реди дневния ред на парламента.

"Въпреки този риск ние казахме да, но за политическата стабилност и Председателството, това можем да го предложим. За коалиция никога не сме говорили, нито те са искали, нито ние сме искали", каза още премиерът.

По думите му Пловдивският панаир е толкова традиционен, от толкова години се прави,има  огромна численост на български компании и на иновации от цял свят, че няма причина точно той да стопля отношения между партии.