Това заяви след срещата си с грузинския си колега Ника Гилаури премиерът Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

С еврокомисаря Гюнтер Йотингер сме говорили, ако е възможно 60-65 милиона евро от тях да бъде отделени за интерколекторната връзка с Турция, която е елемент от газопровода, добави той. По думите му това е диверсификация и възможност да
ползваме природния газ от Азербайджан, Грузия, през Турция за България, за да може да се доставя природен газ и през връзката ни с Гърция, и през "Набуко", и през "Южен поток", пише БТА.

На предстоящи срещи в Брюксел на икономическия и финансовия министър ще бъде поставен въпросът за финансирането и за приоритизирането на проекта "Набуко" за
целия ЕС.

Борисов обясни, че България е уеднаквила позицията за проекта с Грузия и Турция. Премиерът добави, че по проекта България трябва да изтегли кредит от стотици милиони евро. В момента, в който се вземе кредит, той веднага се прехвърля на дефицит и последваща е възможността ЕК да наложи глоба на България за свръхдефицит, отбеляза премиерът.
По тази причина ще настояваме за решение на ЕК, с което средствата за проекта да бъдат "извадени зад скоба" и страната да не търпи санкции за тях, ако проектът "Набуко" е приоритетен, заяви премиерът. Той мотивира искането с това, че през следващите 15-20 години проектът ще се изплати и средствата, които сега ще се вложат за "Набуко", по думите на премиера не са от "опасния дефицит".

По европейския енергиен план за енергийно възстановяване, който отпуска и средствата за българо-гръцката и българо-румънската газова връзка, има 200 милиона евро, които са за "Набуко", припомни енергийният министър Трайчо Трайков. В проекта има шестима акционери и на всеки се падат около 33 милиона евро. Затова България и Турция искали да ускорят започването на "Набуко" с изграждането на газовата връзка помежду си и използвайки парите си като акционери. Така вместо да се изгради малка и сравнително евтина тръба, но ще бъде ненужна след стартирането на "Набуко", ще се направи тръба по спецификациите на проекта.
До около 2-3 седмици турската компания "Боташ" ще излезе с конкретно предложение как да бъде изградена връзката.

За България искаме да прекараме през Черно море компресиран газ от Азербайджан, каза още Борисов. Трайков обясни, че се разговаря с Грузия за 2 милиарда кубически метра газ компресиран газ от Азербайджан. Проектът за втечнен природен газ, по който работят Румъния, Грузия и Азербайджан, е много по-скъп и отнема повече време да
се направи, става дума за големи количества газ от порядъка на десет милиарда кубически метра годишно.

До 2012 г. България се надява да има и маршрут за доставка на газ от Азербайджан през Грузия като една от възможностите за диверсификация на източниците. Инфраструктурата за компресиране и регазифициране струва десетина пъти по-малко, допълни министърът. Премиерът Борисов посочи, че нашият проект е по-евтин и може да се изпълни по-бързо, допълни министърът. Той се надява до 2012 г. да има и такъв маршрут за доставка на природен газ.
 
Работим много активно и сме готoви да подготвим споразумение за въздушна линия София – Тбилиси, каза още Борисов след срещата. Грузия има изключителна подкрепа от нас за членството си в НАТО. Двамата премиери коментираха и факта, че Филип Димитров ще представлява ЕК в Грузия. "Когато настоявахме за тази кандидатура, сме се ръководили от това, че това е един съвременен, чист политик, бивш премиер на България с евроатлантическо мислене и мисля, че назначението му в Грузия е много точно попадение от страна на ЕС", каза Борисов. Мандатът на Димитров започва през ноември.