Това заяви днес в ефира на телевизия "Юле" премиерът на страната Юха Сипиле, цитиран от ТАСС и БТА.

"Решението на Международния валутен фонд (МВФ) да не предложи на Атина нова програма за подпомагане преди да се споразумее с ЕС не променя линията на Финландия", уточни Сипиле.

Според него опрощаването на една или друга част от сумата на гръцкия дълг не е в дневния ред.

"Нито една страна от еврозоната не е тогава за това. Това бе мнението, което всички страни изказаха на обща среща. Стана ясно, че тази позиция (да се опрощават дългове) не се подкрепя от никого", подчерта финландският премиер.

Той уточни, че преговорите по третия пакет от помощи току-що са започнали и има още цял месец, през който "просто трябва да се намери решение".

Преди време Финландия заяви, че участието на МВФ като един от кредиторите по третия пакет е условие за нейното участие в подпомагането на Атина и се обяви против отписването на гръцките задължения.

Тази седмица Фондът обяви, че няма да предлага на Гърция нова финансова помощ, докато Атина не постигне споразумение с Евросъюза.

Фондът поставя като условие и европейските правителства да се съгласят да облекчат гръцкия дълг, заяви на 30-ти юли представител на МВФ в телеконференция с медии.