Парижкият прокурор Франсоа Молин отбеляза, че Шорфи е имал четири присъди.

По-рано тази година Шорфи е говорил за това, че иска да убие полицейски служители, но няма очевидна връзка с ислямистки радикализъм, допълни Молин.

Нападателят, открил огън по полицаи на парижкия булевард "Шанз-елизе", е носел бележка, защитаваща радикалната организация Ислямска държава, съобщи прокурорът.

На пресконференция Молин каза, че бележката изглежда е паднала от джоба на 39-годишния криминално проявен Карим Шорфи. В нея се възхвалявала Ислямска държава и се изброявали адресите на обекти, свързани със сигурността.

Екстремистката групировка пое отговорността за вчерашното нападение, при което загина един полицай, а нападателят беше застрелян от полицията.

Молин уточни, че Шорфи е имал голямо полицейско досие, включително с опит за нападение срещу полицаи. През февруари е бил арестуван, но по-късно е бил освободен поради липса на доказателства, че представлява заплаха.

Въпреки престоя си в затвора, нападателят не е показвал признаци на радикализация и не е бил обект на наблюдение от силите за сигурност, подчерта прокурорът.

През януари и февруари той е посетил Алжир, въпреки че е трябвало да се явява редовно в полицията.

Следователите се опитват да изяснят дали Шорфи е действал сам, или е имал съучастници.

Нападателят е с френско гражданство, живеел е с майка си в източното парижко предградие Шел.

След 2001 г. е прекарал около 14 години в затвора за престъпления, включително въоръжени нападания срещу служители на реда.

Молин не каза нищо за други потенциални заподозрени.

Говорител на френското вътрешно министерство първоначално каза, че въз основа на информация от белгийските служби се издирва един човек, но че е прекалено рано да се каже дали той е свързан със снощното нападение.

Убитият полицай е Ксавие Жюжел, съобщи "Флаг!", френска асоциация на полицаите.

В началото на май щял да навърши 38, бил е сред полицаите изпратени в концертната зала Батаклан след първите сигнали за терористичното нападение там през ноември 2015 г., отнело живота на 130 души.