По данни на сайта, който разкрива секретна информация, пет доклада на Агенцията за национална сигурност (АСН) на САЩ, базирани на "прехващания на комуникации", показват, че тримата са били подслушвани в периода 2006-2012 г. Следени са били още министри и френският посланик в САЩ.

Властите в Париж осъдиха шпионажа като "недопустим между съюзници", предадоха БНР и БТА.

Президентът Оланд свика спешно Съвета за отбрана във връзка със скандала.

"Франция няма да търпи никакви действия в ущърб на своята сигурност и защитата на интересите си", заявиха в съобщение на Елисейския дворец.

Франция ще изпрати високопоставен разузнавач в САЩ през идните дни, за да обсъди съобщенията на "Уикилийкс", предаде Ройтерс.
"Координаторът на френското разузнаване ще отиде в Съединените щати", съобщи пред репортери говорителят на правителството Стефан льо Фол.

През 2013 г. американските власти са поели ангажименти да не подслушват вече своите съюзници и "те трябва да бъдат припомнени и стриктно спазвани", се казва още в комюникето.

"Когато се борим срещу тероризма, не можем да схванем това подслушване между съюзници", каза пред "Франс Енфо" говорителят на френското правителство Стефан льо Фол, който все пак подчерта, че макар станалото да е неприемливо, не означава, "че ще влезем в криза".

Той уточни, че Франция ще изпрати високопоставен разузнавач в САЩ през идните дни, за да обсъди съобщенията на "Уикилийкс". Това ще е координаторът на френското разузнаване.

Посланичката на САЩ в Париж Джейн Хартли пък ще се срещне с френския министър на външните работи Лоран Фабиюс в 18 ч. (19 ч. българско време) днес. По-рано през деня Хартли бе извикана във френското външно министерство.

Също днес Франсоа Оланд ще проведе среща с високопоставени депутати, за да обсъдят публикуваните документи.

Цялата френска политическа класа изригна в гняв след разкритията. САЩ бяха разкритикувани от редица френски политици - от управляващите социалисти, основната опозиционна сила, консерваторите и от крайнодесния Национален фронт.
Според "Медиапар" това е знак за шпионска обсебеност на САЩ по дипломатически, икономически и дори местни политически теми.  

"Предвид много близките връзки, които имаме със САЩ, предвид факта, че ние сме много верни съюзници, аз чувствам, че доверието е разбито", заяви бившият началник на кабинета на Никола Саркози Клод Геан, цитиран от Ройтерс.

Според "Уикилийкс" той също е бил следен от АНС.

"САЩ не са нито съюзник, нито приятел на Франция", каза пък лаконично водачката на Националния фронт Марин льо Пен, цитирана от ТАСС.

Според бившия десен премиер Ален Жюпе обаче реакцията на френските власти не е достатъчна, а бившият държавен секретар Пиер Льолуш настоява за обяснение лично от президента на САЩ Барак Обама. 

Белият дом отначало отказа да коментира информацията, като говорител на Съвета за национална сигурност отбеляза, че САЩ не водят разузнавателни операции в чужбина, освен ако няма конкретна и сигурна заплаха.

По-късно обаче от Вашингтон увериха, че не подслушват разговорите на Оланд.

"Не насочваме и няма да насочваме вниманието си към съобщителните линии на президента Оланд", заяви за АФП говорителят Нед Прайс, без да съобщи други подробности за евентуални операции в миналото.

Още преди 2 години Германия едностранно разтрогна съглашенията с Вашингтон и Лондон, позволяващи на техните спецслужби да следят телефонните разговори и интернет кореспонденцията на територията на Германия. Това стана, след като се разбра за масово подслушване, включително имаше съмнения за канцлера Ангела Меркел.

Съглашенията са сключени още през 60-те години на миналия век, като стават допълнение към немския закон за ограничение на тайните преписки - т.нар. закон G10.