Унгарският премиер подчерта, че програмата на правителството е "проунгарска" и че "като член на НАТО и ЕС, Унгария ще бъде лоялна на съюзниците си", предаде АФП, цитирана от БТА. 

Орбан често отправя предизвикателства към ЕС и САЩ, обвинявайки ги, че се месят във вътрешните работи на Унгария.

51-годишният Виктор Орбан заяви неотдавна, че ЕС сам си причинява вреда (сам се е прострелял в крака, според неговия израз), налагайки санкции на Русия, подписа договор с Москва за изграждането на ядрена централа, спря подаването на газ за Украйна и иска да ускори работата по подкрепяния от Русия газопровод "Южен поток", срещу който Брюксел се противопоставя. "САЩ оказват силен натиск върху Унгария, опасявайки се от сближаване между Москва и Будапеща", каза премиерът, припомня ТАСС. 
 
"Ние не искаме санкциите, наложени на Русия от ЕС, да бъдат подкопавани", заяви за Ройтерс Гюнтер Крихбаум, християндемократическият председател на комисията по европейски въпроси в долната камара на парламента на Германия.
"Тази двойственост не е лишена от рискове", допълни той.

"Руснаците се опитват да разбият единството на членовете на ЕС, особено в страните, които са по-зависими от руските енергийни доставки", каза германският депутат от десницата.
 
Макар че критиките нарастват, европейски дипломати признават, че няма консенсус по какъв начин да се реагира, за да бъде убеден Орбан да смени курса.
 
"Мисля, че не го е грижа особено за имиджа му сред неговите колеги от ЕС", каза един дипломат. "Той ще продължиава тази политика, докато Европа най-накрая реагира сериозно".

"Южен поток" ще се строи

Унгария планира да започне изграждането на участъка от газопровода "Южен поток" по територията на страната през идната година въпреки съпротивата на ЕС и САЩ, заяви вчера в интервю за Ройтерс държавният секретар по енергийните въпроси Андраш Арадски.

Според него това е единственият начин да се гарантират стабилни доставки на синьо гориво в Унгария, след като вероятно няма да бъде построен подкрепяният от ЕС газопровод "Набуко".
 
Унгарският парламент одобри закон, който позволява да се ускори изграждането на "Южен поток" през територията на страната. Новото законодателство дава зелена светлина за участието в проекта и на компании, които нямат съответния лиценз.

Знамето на ЕС недопуснато в унгарския парламент

На депутати от опозицията срещу Виктор Орбан бе попречено да внесат знамето на ЕС в сградата на парламента в Будапеща, съобщи тяхната партия. Двама депутати социалисти са били блокирани от охраната по искане на председателя на парламента Ласло Кьовер, след като се опитали да седнат на банките си, носейки синьото знаме с жълти звезди, предаде Франс прес, на която се позова БТА.
 
Европейското знаме стоеше в парламента редом до унгарското до пролетта, когато председателят Кьовер, близък до Орбан, нареди да бъде махнато след изборната победа на ФИДЕС. Тази година Орбан постигна три изборни победи.

За трети път този месец на депутати от опозицията беше попречено да внесат европейското знаме, чието отхвърляне противоречи на европейските ценности, заяви единият от потърпевшите депутати социалистът Бангон Борбели.

Европейското знаме се утвърди като един от главните символи на антиправителствените протести в Унгария, на които редовно се отправят критики срещу политиката на Орбан за сближаване с Русия, посочва АФП.

Неотдавна унгарският премиер обеща да има референдум в страната за проекта за данък върху използването на интернет и изтегли проекта.