Пълното наименование на приетия документ е: "Закон за ратифициране на Общото споразумение за създаване на рамка за управлението и условията на Механизма за Турция в полза на бежанците и на сертификата за принос на Република България с приложения към него график на плащанията".

Механизмът бе създаден с решение на Европейската комисия от 24 ноември 2015 г., което е изменено с решение на комисията от 10 февруари 2016 г.

В доклада на Комисията по външна политика се посочва, че средствата по механизма са предназначени за спешна хуманитарна помощ - главно за предоставяне на храна, здравни услуги и образование.

Те ще бъдат дадени на Турция по съответните европейски програми.

Общият размер на помощта по механизма е 3 млрд. евро, от които 1 млрд. евро ще бъдат финансирани от бюджета на ЕС, а останалите 2 млрд. евро ще са от допълнителни вноски на държавите членки.

Съгласно споразумението всяка държава членка следва да изпрати на ЕК в срок до 31 март 2016 г. "Сертификат за принос" и приложен към него индивидуален график за предоставяне на националната вноска за периода 2016-2019 г.

Вноската на България е 5 876 945,49 евро. Тя е изчислена въз основа на дела на брутния национален доход на страната в общата сума на брутния национален доход на ЕС.

Графикът за плащания ще започне от четвъртото тримесечие на 2016 г. с разпределение на сумите за четири години до 2019 г.

Финансирането на вноската на България ще е от централния бюджет чрез бюджета на МВнР.

Спор в парламента

В подкрепа на документа се изказаха депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС и АБВ. Позицията си против изразиха депутати от "Атака", Патриотичния фронт, БСП и един независим.

По време на дебатите в НС Георги Кючуков от ПГ на АБВ коментира, че в споразумението между ЕС и Турция за бежанците не е спомената България като външна граница на съюза, което значи, че връщането на бежанци не се отнася за страната ни. По думите му с това споразумение се развързват ръцете на Турция и я поставя в силно положение пред европейските страни.

Юлиян Ангелов от Патриотичния фронт коментира, че за неговата парламентарна група не е ясна разликата между Башар Асад и Ердоган и бе категоричен, че не е необходимо България да отпуска 11,5 млн. лв. на Турция.

Лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов допълни, че е доказано, че Ердоган търгува с петрола на ИДИЛ, с чиито пари се правят атентатите в Брюксел и Париж, и запита къде е моралът на европейските лидери.

Кристиан Вигенин от БСП пък коментира, че депутатите не са били информирани за българската позиция на Съвета на Европа и не са чули мотивите за решение от министър-председателя Бойко Борисов. 

На 18 март ЕС и Анкара се договориха за споразумение за релокация на бежанци от европейски страни в Турция, както и създаването на бежански центрове там.
В него е заложено още, че на Турция ще се отпускат допълнително 3 млрд. евро, отделно от вече договорените 3 млрд., през 2018 г.

Предвиждат се също преговори по визовата либерализация и ускоряването на членството на Турция в ЕС..

Със сключването на това споразумение и влизането му в сила на 20 март официално бе закрит Балканският път на бежанците.

Кунева: Турция да възпира нови миграционни маршрути

Вицепремиерът Меглена Кунева коментира, че в споразумението става дума за бежанците и не се засягат отношенията, които ЕС и България имат с Турция.

72 са изискванията за визовата либерализация, каза тя.

България е спомената в точка шест, където се казва, че Турция ще възпрепятства появата на нови миграционни потоци и за тази цел ще си сътрудничи със съседните държави, отговори на опасенията Меглена Кунева.

Турците от 1 юли без шенгенски визи?

Гражданите на Турция от 1 юли ще могат да посещават Шенгенската зона без да е нужно издаването на визи, съобщи междувременно пред телевизия Нaberturk зам.-външният министър Наджи Кору.

„Най-късно от 1 юли вратите на 26 европейски държави ще се отворят за нашите граждани и пътуванията ще станат безвизови. Гражданите на Турция ще имат право на престой в Шенген до 90 дни в рамките на всеки 180-дневен период“, каза той.

По думите му всичките 72 изисквания на ЕС за преход към либерализация на визите трябва да бъдат изпълнени до 4 май, като остават още около 30.