Европейската комисия обяви шумно в началото на 2015 година планове за "безплатен роуминг", но когато в началото на тази седмица представи подробностите, потребителски организации бяха разгневени от ограничението безплатният роуминг да бъде 90 дни годишно.

В светлината на получените първоначални коментари президентът Юнкер инструктира службите да изтеглят този текст и да работят по ново предложение, съобщи Комисията в изявление, цитирано от БТА.

Както обещахме, таксуването на роуминга ще изчезне. Нищо не се е променило, се посочва в документа, като се омаловажава значението на явния обратен завой, направен по един от приоритетите на ЕК.

В съобщението се уточнява, че става дума само за чернова на плана.

Потребителските групи бяха приели, че ангажиментът на ЕК да сложи край на таксите за роуминг означава точно това без условия и уговорки.По тази причина те отговориха гневно на ограничението от 90 дни, заявявайки, че Брюксел е отстъпил пред мощните телекомуникационни компании, за които роумингът е сериозен източник за допълнителни приходи.

Говорителят на ЕК Александър Винтерщайн настоя, че решението е напълно рутинно и че Юнкер не е знаел изцяло всички подробности, а когато ги видял и разбрал реакциите, поискал от съответните служители да опитат отново.

Той отказа да даде подробности какво може да включва новият план, като подчерта, че ЕК е напълно решена да сложи край на таксуването за роуминг до юни 2017 година.