Бившият служебен премиер Марин Райков и бившият служебен правосъден министър Драгомир Йорданов са свидетели по делото за надтиражните бюлетини, открити в деня за размисъл в печатница "Мултипринт" преди предишните предсрочни парламентарни избори, предаде БНР.

Райков и Йорданов са призовани във връзка с ангажиментите им към организацията на вота през май 2013-а година.

Пред съда Райков коментира, че случилото се в деня за размисъл е целенасочено, тъй като през цялото време се е търсел начин да бъде взривен изборният процес. Според него това се е виждало от изявления на политици, които са казвали около изборите, че ако не спечелят изборите, това означава, че вотът е опорочен.

За бившия служебен премиер случилото се в констинбродската печатница е "изцяло мотивирано от политически съображения, за да бъде намерено предварително извинение за нарушаване на този ден".

Тези твърдения ще бъдат взети под внимание от съда.

Преди да даде показания Райков коментира пред журналисти:

"Нали помните преди година и половина имаше един скандал, с едни бомбастични пресконференции в деня за размисъл. Имаше едни обвинения за планирани манипулации с изборите. Някои дори използваха силни изрази като "опити за преврат". Този процес няма нищо общо с онзи скандал. Онзи скандал спихна като суфле и се трансформира в един процес за липса на контрол от страна на главния секретар на МС. Откровено казано, няма да влизам в политически коментари, но всички видяхме пълното фиаско на политическия сценарий "Костинброд", това фиаско се състоя преди връщането на г-н Борисов на власт".

Райков отказа да назове кои са институциите или хората, които са били в основата на скандала.

Дотук показания дадоха служители и шефове в печатницата в Костинброд, които обясняваха пред съда технологията, по която са печатани бюлетините. Противно на твърденията, че големият брой надтиражни бюлетини са били подготвени за подмяна на вота, каквато опасност според разследващите е предотвратена от акцията на прокуратурата и ДАНС, свидетели обясниха, че показаните бюлетини са били т.нар. "технологичен брак" и с тях не е имало как да се гласува.

Стотиците хиляди бюлетини в деня на акцията са били нахвърляни в стаи за технологичен брак, а после грижливо подредени и поставени в кашони, за да бъдат докарани в София.

За разпит са призовани и служители на дирекцията в Министерския съвет, която на предишните предсрочни парламентарни избори е отговаряла директно за организацията на изборния процес.