Това записа на първо четене парламентът с промени в Закона за Държавна агенция "Национална сигурност" по предложение на правителството, съобщи БТА.

В България сега се създава национална правна уредба за получаване и обработване на данни за пътниците в България, превозващи се по въздух, мотивира се вносителят на закона.

На 23 март 2015 г. във Вашингтон е подписано споразумение между България и САЩ относно обмен на информация за пътниците. Въпреки липсата на правна уредба, ЕС е подписал споразумения със САЩ, Канада и Австралия за предоставянето на резервационни данни на пътниците, обяснява Министерският съвет.

В началото на декември м.г. пък ЕС постигна споразумение по директива за резервационните данни на пътниците. Документът предвижда името и банковата сметка на всеки,  закупил билет за самолет, да влиза в общ електронен регистър, до който да имат достъп службите за сигурност на всички 28 държави.
Целта е да се проследяват престъпници и терористи. Очаква се одобрението на Европейския парламент.

В ДАНС ще функционира национално звено, което ще се ръководи от служител, упълномощен със заповед на Агенцията.

Според гласуваните текстове, данните ще бъдат предавани на националното звено от въздушните превозвачи или упълномощен от тях доставчик на услугата, а от националното звено на компетентните органи - незабавно, при предварително определени критерии, или след запитване за извършване на конкретна проверка.

С настоящия законопроект се определят целите, за които могат да се обработват данните, а именно предотвратяване, разкриване, преследване, наказателно преследване на тероризма или други тежки престъпления и по отношение на API-данните, които са част от резервационните данни на пътниците и са за целите на граничния контрол.

Въведени са срокове, в които информацията следва да се предава от авиопревозвачите на националното звено - 48 часа преди обявеното време за излитане или непосредствено преди полет.

Изброени са и органите, имащи право да получават резервационните данни на пътниците и резултатите по тяхното обработване.

Според БСП това е излишна информация и затова те не подкрепят промените. Няма реципрочност при обмяната на данни от страна на САЩ, посочи Димитър Дъбов.

По думите му, държавата трябва да задели значителни ресурси и средства за получаването на въпросните данни.

постигнахме споразумение за европейски регистър на данните", каза Етиен Шнайдер от ротационното председателство на Люксембург.