Москва порица присъствието на НАТО в Черно море

stat
22:17  |  16 февруари 2017 | По света / Редактор Мануел Насименто /  
Александър Грушко: Взехме допълнителни мерки за засилване на силите си на юг Александър Грушко: Взехме допълнителни мерки за засилване на силите си на юг
Сн.: Официален сайт

Москва остро осъди решението на НАТО за увеличаване на присъствието си в Черно море в рамките на политиката си на възпиране.
Северноатлантическият договор заявява, че това присъствие е реакция на смятаното за заплашително поведение на Русия след началото на украинския конфликт през 2014 г.

Москва осъди остро решението на НАТО и го нарече "нов етап на засилване на напрежението в регион, който засяга жизненоважни интереси на Русия", предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Вече взехме допълнителни мерки за засилване на силите си на юг", заяви постоянният представител на Русия към НАТО Александър Грушко, цитиран от руски агенции.

Той уточни, че в момента се превъоръжава руският контингент на полуостров Крим.

"Разбира се, ще бъдат взети всички необходими мерки, за да се гарантират свързаните със сигурността интереси на Русия в този регион", подчерта Грушко.

Освен морското си присъствие НАТО извършва и въздушно наблюдение и разполага с пехотни войски в региона, припомни по-рано генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Франс прес.

България, Турция и Румъния са трите страни от НАТО, които имат достъп до Черно море. Черноморски страни са и Украйна и Грузия, които са партньори на Алианса и са засегнати от конфликти по границата си с Русия.
Последно в По света


Брекзит премина първото стъпало. Какво следва?

Лидерите на 27-те страни членки днес направиха ранен коледен подарък на британския премиер Тереза Мей.