Така той коментира тази сутрин пред Нова телевизия скандала с неговия колега Валери Жаблянов, за когото се разбра, че е автор на скандалната реплика, че Народният съд през 1945 година, издал хиляди смъртни присъди за месеци, е бил "неизбежно и необходимо правосъдие".

Текстът беше част от декларация на БСП, разпространена от партийния пресцентър, но няколко часа по-късно беше изтрит. От левицата веднага заявиха, че това е било лично мнение, написано във вариант на декларацията, която била публикувана по грешка без редакция.

„Трябва да стане ясно веднага, че написаното от Жаблянов не може да се счита за официална позиция на БСП и не ангажира партията”, настоя днес Бойчев.

На коментар, че някои хора смятат, че така е показан среден пръст на историята и на жертвите на близките и загиналите, той отвърна, че социалистите осъждат всякакво политическо насилие и искат да реагират на „пълзящия фашизъм", чието измерение бил Луковмарш.

Още вчера премиерът Бойко Борисов коментира възмутено:

"Народният съд не е нещо хубаво за тези, които са им избити роднините като мен. Ще ги подмина с мълчание техните думи, но не е хубаво да говориш за хилядите българи убити, не е хубаво и тези партизани, които са били убивани от фашистите. Но да излезеш да кажеш, че Народният съд е бил хубаво нещо, ми, дай да направим сега Народен съд, да видят дали е правилно!".

Междувременно днес от ГЕРБ настояха с декларация в парламента Жаблянов да подаде оставка като зам.-председател на парламента.