Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев при представяне на консултациите за вота между двете партии.
Те смятат, че вотът трябва да е в областта, където има най-много проблеми и според тях това е здравеопазването, съобщи КРОСС. Станишев намекна, че това може да е темата на вота още миналата седмица в Пловдив.

„Политиката на ГЕРБ за година доведе до голям срив в системата, до отнемане на конституционните права на хората. Вотът не е към здравния министър проф. Анна-Мария Борисова", уточни обаче Станишев.
Той поясни, че се придържа към изявлението на съпредседателя на "Синята коалиция" Иван Костов, че проблемът в здравната система не се казва „Борисова", а „Борисов".

Преди дни Костов заяви, че сините са все по-недоволни от политиката на ГЕРБ и препоръча на премиера Борисов да смени здравния екип и така да изпревари вота на недоверие към правителството, който най-вероятно щял да бъде по тази тема.

„На всички проблеми, които имат, пак имат наглостта да говорят за доплащане в болниците и намаляване на леглата наполовина до 2015 г.", каза още Станишев.
Той припомни, че при гласуването на бюджета в края на миналата година е подписан меморандум за осигуряване на допълнителни средства за здравеопазване, но обещанията не са изпълнени.

„След политиката на това правителство ще се наложи да се гради системата от нулата. Няма нито един сектор в здравеопазването, където нещата да не са излезли извън контрол", каза още соцлидерът.

„Интересно е как и "Синята коалиция" ще подкрепят правителството при неизпълненото от тях финансово споразумение", коментира още той. Лидерът на левицата попита дали с искането на оставката на министъра на здравеопазването сините не искат да се измъкнат от тази неудобна за тях ситуация и да помогнат на премиера.
Днес такава оставка на Борисова и екипа й поискаха и от СДС.

Ангел Найденов от БСП припомни, че 15% от общия обем на питанията на левицата са в областта на здравеопазването и затова вотът е в тази в област.

При предстоящ вот на недоверие е некоректно към ГЕРБ да искаме оставката на финансовия министър Симеон Дянков, казаха вчера от ДСБ. Партията била  партньор на управляващите и подкрепяла правителството.

Основната цел на вота на недоверие към правителството е да се извади българският политически процес от състояние на безалтернативност, заяви зам.-председателят на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че усещането за безалтернативност е противоестествено и е вредно за страната и за самото правителство.

Местан посочи, че партията не е "снела" темите, които лансира за вота - за провалената икономическа и финансова политика на кабинета, за провалената антикризисна програма и проблемите в духовната сфера. Тези теми остават актуални, но предстои дискусия по проекта на бюджет за 2011 г. и в зависимост от това какъв бюджет ще ни бъде представен за следващата година, можете да очаквате последващи вотове, инициирани от ДПС, на тема "провалена финансова и икономическа политика" и в областта на духовната сфера, заяви депутатът.

По-късно вицепремиерът Цветан Цветанов каза, че ще коментира инициирания от опозицията вот на недоверие, след като мотивите бъдат внесени, но подчерта, че при всички случаи ще има дискусии във всички парламентарни групи. Зам.шефът на ГЕРБ призна, че с депутати на ГЕРБ са коментирали наслагваните проблеми в здравеопазването, чието решение ще бъде трудно. При всички случаи ще се търсят мерки за излизане от кризата там.

Вицепремиерът не пожела да коментира дали търсенето на тези мерки няма да доведе до нова – осма оставка за човек от ГЕРБ в сферата на здравеопазването. Той обясни, че подобни решения се взимат от премиера Борисов.