Наложително е Висшият съдебен съвет като независим орган да разгледа темата с издаването на съдийски разрешения за използването на СРС, заявява министър-председателят Бойко Борисов на днешното правителствено заседание, става ясно от стенограмата, публикувана на сайта на Министерски съвет.

Вчера прокуратурата съобщи, че протестиращи срещу кабинета "Орешарски" не са подслушвани, но незаконно подслушване е имало.

Премиерът пита, защо след като публичното обяснение е, че нищо не се е случило, се е наложило срокът за контрола върху информационната система на МВР да бъде удължаван няколко пъти и да продължи 300 дни.

"Това е цялата информационна система на МВР - всички градове, всичко", коментира той и добавя, че в тези масиви се съдържат данни, които биха могли да се използват манипулативно.
 
Днес "24 часа" и "Капитал" пишат, позовавайки се на източници в МВР и разследващи, че има голяма вероятност информационните масиви на МВР да са копирани по разработката "Червеи" и да са в паралелна структура. Разработката е продължила със 120 дни повече от разрешеното. В рамките й е получено разрешение за СРС, подписано от председателя на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева.

Първоначално вътрешният министър Веселин Вучков се възпротивява да се говори по темата на заседанието на кабинета.

"Хубавото в ситуацията сега е, че Бюрото за контрол на СРС, което се оглавява от Бойко Рашков, е направено от предишното правителство, предишния парламент. С една дума, може да се приемат неговите решения за абсолютно не само неутрални от наша страна, като управление, а най-малко могат да ни заподозрат във влияние, защото там по квотен принцип бяха избрани от БСП, ДПС, "Атака" и т.н. В случая, Бюрото е направило проверка и е констатирало осем нарушения. Това е публична информация", казва Борисов.

Той подчертава, че обясненията звучат много наивно.

Не знаем кой е и какво, когато безконтролно се пипа сървър в една регионална дирекция, а те са обиколили много градове - там в масивите са всички данни – дали, примерно, някой като малък се е бил някъде или каквото и да е друго. Сиреч, криминалните регистрации, които не се отразяват в съдебните регистрации – има малка разлика. Знаете, свидетелствата за съдимост след пет години показват, че си чист като сълза, но в масива на МВР, ако са те задържали, че си крал гълъби, или си обрал бостан, ги пишат тези работи и с една дума, би могло да бъде манипулирано, казва Борисов.

Той добавя, че не обвинява никого, но държи и двамата министри - вътрешния и правосъдния, да са в курса на нещата.

Министърът на правосъдието Христо Иванов се ангажира да постави още утре проблема пред ВСС и да съдейства при планиране на законодателни промени в тази сфера.

Достъп до всички автоматизирани информационни фондове на МВР

Веселин Вучков обяснява, че в доклада от проверката, направена в МВР от Националното бюро за контрол на СРС, има осем групи констатации, които сочат огромни проблеми.

По думите му, важното е „да не замитаме всичко под килима и след три дни никой да не си спомня за това, а да видим какъв е системният проблем и в бъдеще да не се допускат подобни нарушения на Закона за СРС”. Той се надява, че утрешното изслушване по темата в парламентарната комисия за контрол върху СРС няма да се превърне в самоцелно политическо противопоставяне.

Според него темата за СРС, трябва да се разгледа в дълбочина, да се огледа законодателството, защото има огромни пробойни и този случай го доказва.
Вучков добавя, че това дело ще покаже на обществеността как се пишат фалшиви мотиви. Той добавя, че съдебното разрешение се ползва като параван някой да си прави след това каквото си иска.

"Споделям ги тези свои разсъждения, защото наистина е даден достъп (това вече е публично известно) до абсолютно всички автоматизирани информационни фондове на МВР. При това е направено, как да кажа, в противоречие със Закона за СРС. Образно казано какво се е случило. Отворена е една врата към цялата информационна база на МВР. Тя е оставена без пазач. Ключът, който е използван, е подправен или фалшив. Това се констатира не от мен, защото има атаки, гледам в последно време медийни и към мен персонално", обяснява Вучков.

Министърът казва още, че докладът на Бюрото за контрол на СРС изцяло потвърждавал притесненията им.

"И затова трябва да си извлечем поуки, ако трябва да променяме закона, и в същото време истината да се установи докрай какво е правено 300 дни в информационните фондове на МВР и с поредица от данни за престъпления. А не това да се подменя с въпроса подслушвани ли са протестиращи, казва още вътрешният министър.