„Те са пристигнали там без договори, изглежда подмамени от лице, поне една от групите, в различни части на държавата се намират в момента, някои от тях са пред посолството в Стокхолм, други са в лагери извън Стокхолм. Смятаме, че консервативната ни оценка е, че са около 1200 човека към момента", казва Младенов, цитиран от "Фокус".

От местните власти заявиха, че може да са хиляди, стана ясно преди дни.

Външният министър продължава разказа си:
"Започва социално напрежение покрай тези хора, които са отишли там без договори, пак казвам и без ангажимент за доходи. Трябва да направим максималното, за да може те да бъдат върнати в България и съответно който е организирал или подмамил, да понесе пълната наказателна отговорност за подобен тип действие. Затова от вчера с Министерство на вътрешните работи и Министерството на труда и социалната политика започна работа съвместна група, която да прецени как и по какъв начин да се помогне на тези хора, които със сигурност не са отишли от добро в Швеция, да се върнат в България."

"Разстоянието е голямо, съответно цената на връщането им е висока. Няма разрешителни българските превозвачи да пътуват до Швеция, търсим възможност да се осигури или транспорт оттам или да се осигури оттук разрешителни. Някои вече са се върнали, има някои общини, които са осигурили подкрепа за това. Затова молбата ми е в най-скоро време, разбирам че социалното аташе от посолството ни в Берлин тази вечер пътува. Също трябва да има човек на МВР на място, за да може да се осигури по някакъв начин сигурността на това голямо евакуационно мероприятие, което явно ще трябва да организираме", аргументира се Николай Младенов.

"За всичко това предвидени средства, както можете да си представите, няма. Рискът е, че не искам да се създава впечатлението, че всеки, който отиде по света и не провери внимателно и не носи отговорност за това, което прави, трябва да бъде компенсиран по някакъв начин от българската държава. Това всеки го прави на своя отговорност и в крайна сметка носи отговорността за собствените си действия. Мисля, че в случай имайки предвид високия риск от повишаване на социалното напрежение в тези групи, на място трябва да предприемем извънредни действия еднократно, които да не служат за прецедент за бъдеще. Затова има предварителен разчет за осигуряване на финансиране за такава евакуация, пак повтарям, това не трябва да се повтаря втори път в България и трябва да има много строги и ясни правила, че хората не могат да бъдат подлъгвани от някакви мошеници и престъпници, които ги пращат в другия край на Европа, за да търсят някакви договори. Не може хората да пътуват без да имат договори за работа, не може да смятат, че съответно по този начин ще постигнат нещо. Това е наистина има нужда от много сериозни превантивни мерки както на място, както преди година-две с МВР разработихме доста сериозни превантивни мерки по отношение на проблемите, които имахме във Финландия с български граждани, така и този път", коментира Младенов.

По думите му "но веднъж завинаги трябва да се сложат максимални наказания на хората, които се занимават с това и да се започне разследване на трафик на хора, което разбира се шведската полиция е готова да координира с нас.

Финансовият министър Симеон Дянков е настоял точката да се приеме на вносител и да се разпише, че тази помощ е еднократна. „Случва се за втори път между другото, след Финландия преди година. Тук е по-мащабна сумата, която изисква, за да нямаме в бъдеще и някои юридически тежести от гледна точка на други хора, които са някъде по света самостоятелно или в групи”, казва Дянков.

"Моля МВР и МТСП да се включат много активно в този план, както и да се започнат наказателни производства за трафик на хора, защото по всяка вероятност това е трафик на български граждани към трета страна", казва Младенов.

От момента на постъпване на информацията от страна на Швеция ние сме предприели действия за установяване причините за стигането до тази тежка ситуация. И това, което беше казано от външния министър, ние сме в координация с Министерството на външните работи по всички тези стъпки, които трябва да бъдат направени впоследствие, е заявил министър Цветан Цветанов.

„Да се провери какви влакове има, какъв най-евтин транспорт в краен случай, ако се наложи да ги прибираме”, е заявил премиерът Борисов.
„Казвам в краен случай, защото човешката глупост минава всякакви граници на моменти. Този да бъде разследван веднага за това, което е причинил на хората. Но да тръгнат и без договори, без нищо…, но така или иначе наши сънародници са, опасността от това да възникне проблем с шведските власти, те не са ни длъжни, да се намери най-правилното сечение. И от една страна, добрината на държавата, но от друга страна – по никакъв начин това да не става прецедент. Макар че, повярвайте ми, в момента, в който вземем сега тази точка под условие, при всеки подобен случай те ще казват – да пратят самолет да ни приберат, защото ние сме излъгани”, казва премиерът.

В МВнР започна да работи група, която да формулира закон за отговорността на българската държава към нашите граждани в чужбина, за да може да се фиксират законово какви отговорности държавата има по отношение на българите в чужбина в случай на евакуация, в случай на подобни кризи, които вероятно оттук нататък ще ни съпътстват, е съобщил Младенов.

В крайна сметка правителството реши да отпусне 170 000 лева за прибирането на берачите и бе приветствано от Швеция.