Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг в Министерски съвет, цитиран от Агенция „Фокус”. Според него всички медии трябва да имат равен достъп и незабавно да получат информацията.

Днес силен вторичен трус разлюля отново района на Перник и София в 00,59 ч. Той е бил с магнитуд около 4. Трусът е усетен в Благоевград, Самоков, Кюстендил и Монтана. Епицентърът е бил на 22 км от София и 5 км от Перник. Това е поредният вторичен трус след земетресението с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер през нощта на 22 май. Сеизмолози предупредиха, че леки вторични трусове може да има още седмица, но те не са опасни.
Досега са регистрирани няколко около 3 по Рихтер и над 300 микротруса, предаде bTV.
Не отговаря на истината информацията, че БАН предупреждава за земетресение от 7,5 степен, каза пред "Фокус" директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география Николай Милошев.

Разпоредили сме - синя лампа да се осигури на Милошев(директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. дфн. Николай Милошев), за да има кола със синя лампа, каза премиерът. „Вече е установен пряк телефон между Геофизичния институт и МВР. Още в първата минута - Институтът подава информацията на МВР и те съобщават на хората. Същото важи и за пожарната”, каза Бойко Борисов. „Четири телефона вече са открити в БАН. Информацията, която се дава, вече е качена. От три дни това го има на сайта на МВР”, подчерта премиерът.

На заседанието присъстваха зам.-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география проф. дфн. Николай Милошев, главният секретар на МВР главен комисар Калин Георгиев и директорът на Национална служба „Пожарна безопасност и защита на населението” главен комисар Николай Николов.

Комисиите оценяват щетите на засегнатите в Перник и района, 14 хиляди сгради до момента са оценени, за 50 от тях знаем, че не са надеждни и ще бъдат съборени. Хората ще бъдат обезщетени, съобщи още премиерът Бойко Борисов. Той заяви, че даренията и дарителската кампания ще бъде организирана по същия начин както при село Бисер. Кметовете трябва да определят членове от комисиите, които да отидат на място при по-възрастните хора или при социално слабите и да им подготвят и направят съответните молби за обезщетение. Сами разбирате, че ние не можем да минем и да раздадем пари, защото утре Сметната палата ще ни пита къде сме ги дали. Разпореди ли сме кметовете гъвкаво да се отнесат, допълни премиерът. Двете детски градини и училището в Радомир ще бъдат съборени, ако вече не ги разрушават, и ще бъдат възстановени, каза още Борисов.



На заседанието Борисов изчете и препоръките на проф. Милошев, как трябва да се действа при земетресение. Въпреки изненадата и стреса, хората би трябвало да се опитат да направят следното: Да отворят вратите към стълбището, да застанат под конструкция, предпазваща от падащи предмети – каса на врата, маса, чин и др., по-далеч от прозорци, витрини и висящи предмети и да изчакат люлеенето да спре. След това максимално бързо да се излезе от сградата – след като люлеенето спре. Да не се изпозлват асансьорите и да не се предизвиква струпване на изходите. Отдалечете се максимално възможно от всички заобикалящи сгради и съоръжения – електропроводи, газопроводи и др. Не влизайте отново в сградата, преди да се убедите, че опасността е преминала. На работното място спазвайте правилата за евакуация. У дома – изчаквайте търпеливо информация от компетентните органи. В автомобила – при първа възможност спрете на открито място. В обществения транспорт – останете на място до отваряне на вратите. Окажете първа помощ на пострадали около вас, ако има такива. Включете телевизия, радио или това, което имате на разположение, и следвайте указанията на държавните и общински служби за борба с бедствията. Не се опитвайте веднага да напуснете населеното място с автомобил. Това може да предизвика задръстване и да усложни обстановката. Не се доверявайте на слухове за следващи трусове или наводнения, доверете се на официалната информация. Помнете, че все още предсказването на земетресение е невъзможно, се казва в инструкциите.