"Никой няма право да подслушва никого. А министрите нямат право да се съгласяват да бъдат подслушвани, като по този начин да дават доказателства, че не са корумпирани", каза съпредседателят на Синята коалиция на пресконференция, предаде БГНЕС.

Той коментира изказването на министър-председателя от преди дни, че висшите ешалони на властта са и ще бъдат подслушвани периодично и никой не бива да се учудва.

Независимо дали го е направил премиерът или лице, което просто разполага с такава техника, това е удар върху системата за национална сигурност и това показва, че правителството не се справя със задачата си да я защитава, коментира още съпредседателят на Синята коалиция, цитиран от БТА.
"Ние живеем в демокрация и има удар върху системата за национална сигурност на страната - не може да се разнасят по вестници разговори на министри. Ако има намесен частен подслушвател - да го намерят и да го накажат", добави Костов.
По думите му тази тема се е превърнала в нелицеприятно шоу.

Сините ще настояват шефът на митниците Ваньо Танов да бъде повикан в парламентарната комисия за борба с корупцията, за да каже кои са фирмите, покровителствани да правят контрабанда, споменати от него в записаните разговори.

"Май няма да му останат много възможности", така отговори Костов на въпрос дали допуска, че премиерът Борисов ще се кандидатира за президент.

В Закона за СРС има определени органи, които да искат СРС по определен ред, но министър-председателя не е от тях, уточни депутатът от Синята коалиция Веселин Методиев. Политически натиск може да бъде упражняван от министър-председателя, но важното е това да е в рамките на закона, подчерта той.

Прокуратурата вече започна разследване по скандала, в което ще бъде изяснявано как са направени въпросните записи и откъде са "изтекли" към медиите. По неофициална информация става дума за СРС-та, използвани за подслушване на Танов.
Като се позова на свои източници в прокуратурата, БТА предаде, че държавното обвинение вече е установило, че става дума за СРС-та и поне един човек ще бъде обвинен за разгласяването им.

Иван Костов коментира и темата за цената на хляба и заяви, че според ДСБ има картелиране и монополизация на пазара на търговия със зърно и производство на брашно и хляб.
"Възможно е в момента да се развива спекулативна истерия около хляба и затова настояваме правителството да провери всички налични запаси от зърно и публично да обяви данните", посочи лидерът на ДСБ.
Той припомни, че през 1996-1997 г. е имало подобно картелно споразумение и България е внасяла зърно, което после се оказало излишно.