Досъдебното производство е образувано още вчера срещу неизвестен извършител, но материалите, изпратени от в. "Галерия", който вчера оповести за съществуването на записите, са получени днес преди обяд в прокуратурата, съобщи пред КРОСС говорителката на главния прокурор Стелиана Кожухарова.

Разследването е възложено на Националната следствена служба.
"Ще се проверява произходът на записите, дали те представляват СРС или са резултат от частни разговори, и откъде са дошли, а не самите твърдения в тях", уточни тя, цитирана от Дарик радио.
Кожухарова бе категорична, че записите не са "изтекли" от прокуратурата, защото досега при тях не е имало такива материали.

Не се знае кой е източникът на информацията за записите, каза и вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ. По думите му много рано сме влезли в кампания за президентските и местните избори и много рано са се очертали тези, които са свързани с организираната престъпност.
На въпрос кой стои зад този скандал Цветанов изказа мнение, че това са хората, които не искат да променят, които имат връзки с криминалния свят и които работят срещу държавата. Според Цветанов цялото напрежение е само заради водената политика на събиране на данъците и притискането на приходната част на бюджета.

По неофициална информация на “Всеки ден” записите са от СРС-та, използвани от МВР. Искането за подслушването било подадено в началото на 2010 година от “секретен заявител” по разработка срещу единия от синовете на Ваньо Танов. Оперативното дело е “Синът” и е свързано с проверка на контрабанден канал за внос на цигари. Проверката е приключила в края на май м.г. и материалите от СРС-тата е трябвало да бъдат унищожени до 10 дни. Това обаче не било направено и разработката се е доразвила в дело “Бащата”, когато е започнало подслушване на Танов, за което се разбра още в края на миналата година.
Самият той пък разказа преди дни, че един от синовете му е следен и е направен опит да му бъдат подхвърлени цигари без бандерол, за да бъде обвинен в контрабанда.

Междувременно лидерът на СДС Мартин Димитров заяви пред БНР, че ще поиска справка кой е разрешил подслушването на министри и ще уведоми европейските си партньори за скандала. Според него когато те са подслушвани без причина и без свързано престъпление, означава, че това се прави за събиране на информация за държане на определени хора под контрол.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че министри се подслушват и ще се подслушват.
Симеон Дянков пък заяви, че не го притеснява дали го подслушват и увери, че няма конфликт нито с Цветанов, нито със заместника си Горанов.