"Иначе - администрацията - хората, които са работили и на практика взимат по два пъти по-високи заплати от самите министри, те нека си останат, защото действително би било елемент на популизъм да ги накараме и те да ги върнат, защото това са хора, които работят с милиарди, от тях зависи това, че над 20 пъти повече пари усвояваме от Брюксел. Това са хората, които договарят сумите за следващия програмен период, и е много важно дали с някой милиард отгоре ще договорят парите", каза още министър-председателят, цитиран от БТА.

По неговите думи тези служители нямат привилегията след това да казват "бях министър толкова години", не могат да впишат това в автобиографиите си.

Тази вечер Борисов ще участва в заседанието на Европейския съвет, в чийто дневен ред присъства разширяването на Шенген

Вчера премиерът разпореди висшата държавна администрация да върне до петък взетите бонуси, в противен случай ще уволнява. Министерството на финасите дори откри сметка, на която парите да бъдат превеждани. Аргументът на Борисов беше, че трябва да отговори на искането на ДПС за получените от сегашната власт бонуси и тъй като иска да заяви, че неговият кабинет не получава такива, парите трябва да бъдат върнати, за да не да го обвинят в лъжа.

Днес той заяви, че не смята решението си за популистко.
"Популизъм бих нарекъл писмото на ДПС. Само ако включат хонорара на Ахмед Доган (1,5 млн. лв. за енергийни проекти - б.р.), това много пъти би превишило всички пари, които са взели тези няколко човека от ГЕРБ", коментира днес премиерът.
"Затова ги призовавам и хонорара на ДПС да върнат, и колегата Станишев да накара неговите хора да върнат парите от бордовете. Защото, както и да ги наричаш - "награди", "бордове", "фондове", ДМС - всичко това са пари над заплатите. Всички са си ги изработили - когато един заместник-министър участва и в комисия, и си слага подписа накрая, той извършва допълнителна работа. Същото бих казал и за парламента, бих попитал Лютви Местан по каква логика депутатите, заети в комисиите, получават допълнителни пари, след като получават заплати", добави той. 

По-рано днес депутатката от БСП и бивш министър по еврофондовете Меглена Плугчиева заяви, че от предишното правителство не смятат да последват призива на Бойко Борисов. Тя изтъкна, че самата е давала бонуси, защото подчинените й са го заслужавали, а сега администрацията била неработеща.

"Винаги трябва да се мисли за това, че когато времето е тежко, държавните служители, и то тези на по-високите нива, трябва да дават пример. В такива моменти трябва да се мисли какво значи дисциплина. В Европейската комисия бонуси, поне за комисарите, няма", коментира пък еврокомисарят Кристалина Георгиева пред БНР. В същото време, подчерта тя, нищо не е извън закона. Георгиева добави, че следи скандала с бонусите от Брюксел.

По-рано днес обаче вицепрезидентът и бивш министър на правосъдието Маргарита Попова не подкрепи нареждането на премиера бонусите да бъдат върнати. Тя заяви, че не би посъветвала служителите, на които сама е разписала допълнителни възнаграждения, да го правят. По думите на настоящия правосъден министър Диана Ковачева само за първите три месеца на миналата година във ведомството са раздадени близо 38 000 лева бонуси. 

Бойко Борисов не взе отношение по думите на Попова, като каза, че не може да коментира президентската институция и отговаря само за решенията на Министерски съвет, предаде БНР.

Междувременно социалният министър Тотю Младенов заяви, че като министър бонуси не е получавал "под никаква форма", но зам.-министрите, началникът на кабинета и парламентарният секретар на министерството са получавали допълнително материално стимулиране от парите от глобите, които събира Главна инспекция по труда. Те щели да ги върнат.