Премиерът бил много ядосан на изненадващия ход на "Атомстройекспорт", която увеличи претенциите към Националната електрическа компания заради спрения строеж на Втора атомна.

"Това минава границите", реагирал премиерът, след като енергийният министър Делян Добрев докладвал за казуса. Борисов наредил на Добрев да търси шефа на "Росатом" Сергей Кириенко: "Звъниш и обясняваш какво е положението".

А на правосъдната министърка Диана Ковачева поръчал да се обади на главния прокурор Борис Велчев, за да види какво става с проверката на прокуратурата за злоупотребите при строежа на АЕЦ "Белене". Борис Велчев коментира и темата с проверката за АЕЦ "Белене" и каза, че той лично не знае какво става с нея.

Междувременно днес Борис Велчев коментира пред журналисти, че лично той не знае какво става с проверката.

За АЕЦ "Белене" имаме резервни планове, но нито един от тях не включва плащане на неустойки, нито строителство на централи. С парите за централата можехме да осигурим 20% увеличение на пенсиите, каза вчера Делян Добрев по повод на руския иск. С "Уайт енд Кейс" (една от най-известните юридически фирми в света - б.р.) работим и тяхното мнение е, че имаме всички аргументи да спечелим делото, каза Добрев. 

Очаква се президентът на Русия Владимир Путин да посети България на 9 ноември. Основна тема на разговорите му у нас ще бъдат енергийните проекти.