Борис Немцов беше убит 28 февруари в центъра на Москва.

Членовете на Обществената наблюдателна комисия (ОНК) са посетили  следствения арест "Лефортово" в Москва, където се намират задържаните - всички те са чеченци, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Вижте снимки >>>

Съдът  в руската столица наложи мярка за неотклонение "задържане по стража" до 28 април на тримата, заедно с Тамерлан Ескерханов и Хамзан Бахаев. На двама от тях - Дадаев и Анзор Губашев, вече са предявени обвинения, а останалите трима са заподозрени.

Обвиненията, включително и за предумишлено убийство на Немцов, предвиждат лишаване от свобода от 8 до 20 г. или доживотен затвор.

По време на посещението в ареста от членовете на ОНК, сред които имало и журналист, Дадаев, който е бивш офицер от вътрешните войски на МВР, е разказал как е бил измъчван по време на следствения арест, за да направи самопризнания, от които после се отказа.

Той им показал следи от белезниците по ръцете си, както и от оковите на краката си. Надявали му чувал на главата и му крещяли по време на разпита, задавайки му въпроса "Ти ли уби Немцов?"

"Аз им отговарях, че не. При задържането ми бях с мой приятел - Руслан Юсупов. Те казаха, че ако призная, ще го пуснат, и аз се съгласих", разказал Дадаев.

В същото време вестник "Новая газета" съобщава името на човек, наречен "вероятен организатор" на престъплението. Вестникът не разкрива откъде е научил за него.

"Вероятният организатор се казва Руслан и има чин майор. Фамилията му е известна на президента (Путин)", пише "Новая газета".

Вестникът разкрива и някои любопитни факти за миналото на Руслан, който е служил в чеченския правоохранителен батальон "Север", където е служил и Дадаев.

Опозиционерът Алексей Навални отива обаче още по-далече в блога си в Туитър, като назовава и фамилията на Руслан - Геремеев. Той е племенник на Сулейман Геремеев - сенатор (депутат в горната камара на руския парламент) от Чеченската република, както и близък роднина (племенник или братовчед) на депутата от Думата Адам Делимханов.

"Новая газета" пише още, че президентът Путин е бил информиран за разследването на убийството на Немцов, като му е съобщена и фамилията на Руслан, както и че съществува "списък за разстрели".

В списъка освен ликвидирания вече Немцов, влизали главният редактор на радио "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, бившият олигарх и шеф на бизнесимперията "ЮКОС" Михаил Ходорковски, а вероятно и тв водещата Ксения Собчак.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че нищо не знае за доклад до държавиня глава относно хода на разследването.
Твърденията за "списък за разстрели" на руски политици и журналисти, за които било доложено на Путин, Песков нарече абсурдни.

"Новая газета" посочва интересния факт, че никой от задържаните освен Дадаев не е дал показания по същество пред съда, освен за личните си данни. Само Дадаев има коренно различно поведение - активно дава показания и разказва за мотивите на престъплението.

След като той проговорил, в медиите се появили съобщенията, че мотив за убийството са станали изявленията на Немцов за мюсюлманите и за терористичния акт в Париж срещу редакцията на "Шарли ебдо".
 
Според версията на изданието тези дни на медиите умишлено е била подхвърлена версията, с позоваване на неясни източници, за отсъствие на поръчител на престъплението, което било заблуда. Така съдбата на разследването на убийството на Немцов щяла да бъде определена не от Следствения комитет или от ФСБ, а лично от президента, обобщава "Новая газета".