Полицаят, прострелял 19-годишен младеж в Плевен, е бил награждаван за постижения в МВР над 20 пъти по време на стажа си, който също е повече от две десетилетия в системата. Това разкри директорът на Главна дирекция "Национална полиция старши комисар Атанас Илков по Нова телевизия.

"Служителят, произвел изстрела, е с над 20 години стаж в системата. Над 20 пъти е награждаван, като има много дребни пропуски в неговата работа", каза Илков.

"Лично не успях да разговарям с полицая. Това е изключително неприятен инцидент, при който станахме свидетели на непрофесионален подход от страна на полицейския служител. Хубавото е, че момчето е живо и е извън опасност за живота", коментира полицейският шеф.

Той потвърди, че оръжието на полицая е било негово собствено и законно притежавано, а в хода на проверката ще стане ясно дали и останалите трима служители на реда, които са били с него в момента на инцидента, ще се търси отговорност.

Илков не е чел обясненията на полицая, а самата ситуация възниква при спиране на автомобил от страна на служителите на реда в късните часове на деня.

"По данни на служителя той слиза и се представя, но момчетата казват, че не са възприели неговите разпореждания и указания. Колата е била цивилна, той не е бил с униформа, но по негови думи е показал служебната си карта. В този ден е бил на работа, но това не му дава право да извършва действия, които са в хипотезите на превишаване на полицейските правомощия", каза още ст. комисар Илков.

Инцидентът стана в нощта на 5 срещу 6 юни в района на булевардите "Христо Ботев" и "Русе" в близост до Медицинския университет при засичане на два автомобила.

Полицейската кола е засякла пътя на другата, в която са пътували момчетата. В единия са били четирима полицейски служители на ОД на МВР в Плевен, а в другия петима младежи. Към настоящия момент са разпитани всички участници в случката, с изключение на пострадалия младеж, който е претърпял операция.

Младежите и произвелият изстрел полицай са тествани за алкохол и наркотици, като пробите им са отрицателни. Според прокуратурата има разминавания между версиите на двете групи, а министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се произнесе, че категорично поведението на полицая, стрелял по гражданин, е непрофесионално, некомпетентно и неадекватно.