Президентът на САЩ Джо Байдън приветства днес връщането у дома на четирима израелски заложници, които бяха спасени по-рано в ивицата Газа, предаде Ройтерс.

На пресконференция с френския президент Еманюел Макрон американският президент каза, че се присъединява към своя домакин и приветства връщането на заложниците. "Няма да спрем да работим, докато всички заложници не се върнат у дома и не бъде постигнато прекратяване на огъня", заяви Байдън.

Франция и САЩ ще удвоят усилията си, за да избегнат ескалиране на ситуацията в Близкия изток, особено в Ливан, където е необходимо спешно да се намали напрежението между Израел и "Хизбула", каза на свой ред Макрон. Застанал редом с президента Байдън, френският президент заяви, че Париж и Вашингтон виждат и стратегия за ескалация от страна на Иран в региона и са решени да упражнят необходимия натиск, за да спрат тази тенденция.

При нахлуване в Газа днес израелските сили спасиха четирима заложници, държани от "Хамас" от октомври миналата година. Според официални представители на "Хамас" при въздушни удари в същия район са били убити над 200 палестинци и са били ранени 400 - едно от най-кървавите израелски нападения от началото на войната.

Франция ще работи заедно със САЩ за "ре-синхронизиране" на американската и европейската икономики, каза също Макрон и добави, че е повдигнал по време на разговорите си с президента Байдън и въпроса за американския закон за намаляване на инфлацията, станал повод за загриженост в Европа.