Инцидент с дете се е случил вчера по време на репетиции в Драматично-куклен театър "Иван Радоев" в Плевен. За това съобщи днес на извънредна пресконференция директорът на културния институт Димитър Кабаков.

Едно от момичетата - Лора Петкова, които репетират в премиерния спектакъл "Дванайсета нощ" на Детската студия при театъра, пада в пропадало в оркестрината на театъра на височина от около два метра. Падането е назад, при което удря главата си и получава черепно-мозъчна травма. Още вчера е направена спешна операция. Детето е на 16 години. Настанено е за лечение в болница "Д-р Георги Странски".

"Има разследване от страна на полицията и прокуратурата, назначена е и вътрешна проверка", каза още Кабаков. Той добави, че всички административни изисквания по отношение на пребиваването на децата в театъра - инструктажи за безопасност и други изисквания, по предписания на Инспекцията по труда, са направени. "В годините назад такъв инцидент с дете никога не се е случвал", категоричен е той.

"Всички сме в шок. Сутринта имахме водосвет в театъра, а след това и бе отслужена молитва за здраве в храм "Свети Николай", допълни Кабаков.

Той съобщи още, че министърът на културата Найден Тодоров е предложил да бъде изпратен хеликоптерът за спешна медицинска помощ по въздух, за да бъде транспортирано детето в болница "Пирогов". Кметът на община Плевен д-р Валентин Христов също се е свързал с директора на театъра и е предложил помощ като от своя страна е обсъдил случая със свои колеги лекари и те са на мнение, че специалистите в Плевен са много добри и всичко необходимо е направено. Изразено е и становище, че преместване с хеликоптер в такова състояние на пациента не е препоръчително, а и в момента не се и налага. "Ще съдействаме с всичко, което е необходимо", заяви директорът на театъра.

Обявените за следващата седмица премиерни представления на "Дванайсета нощ" са отменени.