Премиерът Роберт Фицо, който тази седмица направи първото си публично обръщение, след като бе прострелян на 15 май, също упражни правото си на глас. Фицо гласува в болницата, в която се лекува понастоящем, предаде ТАСР, като се позова на изявления на премиера в социалните мрежи.

"Гласувах в болницата, защото и тези избори са важни. Необходимо е да гласуваме за евродепутатите, които ще подкрепят мирните инициативи, а не продължаването на войната.

Съгласието на западните държави да дадат на Украйна да използва западни оръжия за атака на цели на руска територия е само доказателство, че великите западни демокрации не искат мир, а ескалация на напрежението с Руската федерация, което със сигурност ще се случи.

Като министър-председател на Република Словакия няма да въвличам Словакия в подобни военни приключения и в рамките на малките ни словашки възможности, ще направя всичко, за да има приоритет мирът пред войната" ,написа Роберт Фицо във фейсбук.

Словашката президентка Зузана Чапутова призова хората да вземат участие в изборите, след като самата тя упражни правото си на глас в Пезинок, предаде словашката новинарска агенция ТАСР.

Президентката изрази предположение, че на тези избори активността ще бъде по-висока от предишните европейски избори.

"Тези избори са важни, както са важни всички избори, защото на всички избори можем да повлияем на бъдещето на Словакия, а в този случай - и на бъдещето на Европейския съюз, от който сме част. Той е нашето пространство за живот през последните повече от 20 години - пространство, което ни дава безопасност, сигурност и икономическо благоденствие", подчерта Чапутова. 

Президентката отбеляза, че на миналите европейски избори избирателната активност е била ниска. Тя изрази надеждата си, че тази година повече словаци ще упражнят правото си на глас. Според нея на тазгодишните европейски избори активността ще бъде по-висока, тъй като на европейските избори в миналото само част от политическите сили са били заинтересувани от по-голяма активност, а тази година всички партии са мобилизирали избирателите си.

Встъпващият в длъжност на 15 юни избран президент на Словакия Петер Пелегрини също упражни правото си на глас и призова сънародниците си да гласуват, предаде ТАСР, цитирана от БТА.

Европейският съюз днес е на кръстопът и трябва да вземе сериозни решения за бъдещото си функциониране, изтъкна Пелегрини, който гласува в избирателна секция в населеното място Кралики, което се намира близо до град Банска Бистрица.

Пелегрини призова словаците да гласуват и изрази надеждата си, че избирателната активност на тазгодишните европейски избори в Словакия ще бъде по-висока, отколкото през 2019 година.

"Европейските избори не са просто избори за Европейски парламент, те са избори, които оказват дълбоко влияние върху Словашката република", заяви Пелегрини, като същевременно изрази мнението си, че ЕС трябва да преосмисли някои свои политики.

"Ще трябва да водим обсъждания за това как ЕС да спре упадъка на индустрията, икономиката и конкурентоспособността си, за да може отново да е сред водещите икономически райони в света - за съжаление, губим позиции", каза още Пелегрини.

Словакия ще излъчи 15 евродепутати. Избирателните секции ще бъдат отворени до 22:00 ч. местно време.