Въоръженото крило на палестинското ислямистко движение Бригадите "Изедин ал Касам"съобщи, че при израелската операция за освобождаване на пленници в бежанския лагер "Нусейрат" и околните райони в Централна Газа днес са били убити няколко заложници, предаде Ройтерс.

Израел, "извършвайки ужасяващи убийства, успя да освободи някои от заложниците си, но по време на операцията уби други", заяви говорителят на Бригадите - Абу Убайда - в своя канал в мрежата "Телеграм".

При нахлуване в Газа днес израелските сили спасиха четирима заложници, държани от "Хамас" от октомври миналата година. Според официални представители на "Хамас" при въздушни удари в същия район са били убити над 200 палестинци и са били ранени 400 - едно от най-кървавите израелски нападения от началото на войната.

"В момента Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) нанасят удари по инфраструктура на терористи в района на "Нусейрат" (в централната част на ивицата Газа)", се казва в изявление на израелските военни.

Палестинските здравни власти съобщиха, че в болницата "Ал Акса" в Газа докарват много жертви и ранени, включително деца. "Десетки ранени лежат на земята и медицинските екипи се опитват да ги спасят с наличните медицински средства", писаха те във "Фейсбук".

Снимка: БТА/АР

За момента не е ясно дали спасяването на заложниците и израелската въздушна атака са били част от една и съща операция, но и двете бяха осъществени в "Нусейрат" - гъсто застроен и често обстрелван район в продължаващата вече над осем месеца война между Израел и ислямистката групировка "Хамас", която управлява в ивицата Газа, отбелязва Ройтерс.

Днешната операция "ще постави в голяма опасност вражеските заложници и ще се отрази отрицателно на условията им на живот", предупреди Абу Убайда.

Снимка: БТА/АР

Иранското външно министерство хвърли вината за израелското нападение срещу бежански лагер в ивицата Газа при операция за спасяване на заложници върху световните правителства и Съвета за сигурност на ООН заради "тяхното бездействие", предаде Ройтерс, като се позова ирански държавни медии.

"Тези ужасяващи и възмутителни престъпления /.../ са резултат от бездействието на правителствата и отговорните международни органи, включително Съвета за сигурност на ООН, пред продължаващите осем месеца военни престъпления и нарушения от страна на ционисткия режим (Израел)", заяви говорителят на външното министерство Насер Канаани.