В 20:00 часа тази вечер приключи електронното и предварителното гласуване в изборите за Европейски парламент в Естония. Изборната седмица в страната започна още на 3 юни. За шест дни 255 989 души са гласували на европейските избори, което представлява 26,1 % от общия брой гласоподаватели, по данни на Националната избирателна комисия на Естония.

Към 20:00 ч. днес 153 848 гласа са подадени по електронен път, а 102 141 гласа са подадени в избирателните секции на хартия. Тарту е градът с най-висока избирателна активност, като там 36,9% от избирателите вече са гласували. В Талин са гласували 35 % от избирателите, а в окръг Хайу - 31,1 %.

Окончателното преброяване на електронните гласове ще стане известно утре вечер, тъй като след затварянето на избирателните секции ще бъде извършена повторно преброяване на гласовете.

В неделя избирателите, които искат да променят електронния си вот могат да го направят като гласуват на хартия в избирателна секция. Ако избирател е гласувал онлайн и на хартия, валиден ще бъде само гласът, подаден на хартия. Тази година преброяването на електронните гласове ще може да се проследи на живо и в изборната нощ на уебсайта на естонската избирателна комисия.

Утре е официалният изборен ден, в който ще се гласува само с хартиени бюлетини. Избирателните секции в 377 населени места в цяла Естония ще бъдат отворени от 9:00 до 20:00 часа. Избирателите могат да гласуват на изборите за Европейски парламент във всяка избирателна секция в страната.

Ако избирател поради здравословни или други уважителни причини не може да упражни правото си на глас в изборното помещение, той може да поиска да гласува от вкъщи. За тази цел трябва да подаде заявление до местния орган или да отправи устно искане на посочения от общината телефонен номер в неделя между 9 и 14 ч.

За седемте места в европарламента от Естония се състезават 78 кандидати.