В Чехия гласуването за 21 представители в Европейския парламент приключи. Това стана в 14:00 ч. на втория ден от началото на изборния процес, който започна вчера също в 14:00 ч. и продължи до 22:00 ч. местно време.

На много места в страната избирателната активност надхвърли 30 на сто, а в столицата Прага тя дори достигна 40 на сто, отбелязва чешката информационна агенция ЧТК.

На изборите за ЕП през 2019 г. до избирателните секции отидоха 28,71 на сто от гражданите имащи право на глас.

От Полицейският президиум, структурата отговаряща за сигурността по време на вота обявиха, че гласуването и в двата дни е протекло без съществени инциденти. По информация на ЧТК в село Бревнице, в централната част на страната, неизвестен извършител е откраднал поставен флаг на Европейския съюз.

В Чехия има 14 714 избирателни секции (по подобие на СИК в България), които ще трябва да съобщят данните си в 506 приемни пункта, които в последствие ще бъдат обработени от официалната статистическа служба на Чехия (CZSO).

Към 15:45 местно време отчетите са подадени от 6771 избирателни комисии, показва справка на БТА в канала на статистическата служба в социалната мрежа "Екс".

Резултатите ще бъдат огласени утре в 23:00 часа местно време.