Съдът във Фредериксберг реши да задържи в ареста до 20 юни 39-годишният мъж, който нападна датската министър-председателка Мете Фредериксен в центъра на Копенхаген вчера, съобщава телевизия DR, цитирана от БТА. Фредериксен е била ударена с юмрук в горната част на дясната ръка, което е нарушило равновесието й.

Нападателят е чуждестранен гражданин, който твърди, че няма връзка с Дания, но е работил в страната през последните три месеца на 2023 г. и живее под наем в Брьонби. Нито говори, нито разбира датски, но притежава датски граждански регистрационен номер, съобщава местната медия "Берлингске".

Изслушването на обвиняемия и свидетели по делото се състоя при открити врати поради големия публичен интерес.

В момента на нападението мъжът е бил пиян и под въздействието на наркотици. Той няма ясен спомен за случилото се вчера вечерта, но твърди, че знае коя е Фредериксен и я определя като "много добър министър-председател".

Решението на съдията се основава на изявление на обвиняемия, в което той признава, че знае коя е Фредериксен и каква обществена позиция заема. Предвид факта, че обвиняемият няма връзка с Дания, съществува риск той да се укрие, цитира становището на съда телевизия DR.

След нападението, Фредериксен се е оплакала от болки във врата. По-рано през деня стана ясно, че е откарана в болница заради лека травма от удара.