Русия е отворена за диалог с ядрените сили, но ще реагира подобаващо, ако САЩ разположат повече стратегически ядрени оръжия, заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от Ройтерс и БТА.

Коментарите ѝ пред държавната информационна агенция РИА Новости последваха вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин, че страната може да внесе корекции в ядрената си доктрина. В отговор съветник в Белия дом заяви, че през следващите години може да се наложи САЩ да разположат повече стратегически ядрени оръжия, за да възпрат нарастващата заплаха от страна на Русия, Китай и други сили.

"Не сме спирали никакъв диалог с никого. Не сме прекъсвали връзки. Между другото, не сме прекъснали енергийните си връзки и платформите за диалог", каза Захарова. "Винаги сме заявявали, че дори в най-трудните ситуации има място за диалог /.../ Затова няма смисъл да ни призовават към такъв, ние никога не сме го отказвали", допълни тя.

Пранай Вади, старши директор, отговарящ за контрола върху въоръженията, разоръжаването и неразпространението, в Съвета за национална сигурност към Белия дом направи коментарите си в реч за "по-конкурентния подход" към оръжейния контрол.

Това очерта промяна в политиката, целяща оказване на натиск върху Москва и Пекин да престанат да отхвърлят призивите на САЩ за преговори за ограничаване на арсеналите.

Путин каза в речта си вчера, че Русия би могла да използва ядрено оръжие, но не го смята за необходимо в момента. Откакто през февруари 2022 г. руският президент нареди на руските войски да влязат в Украйна, той неколкократно повтори, че Русия ще използва такива оръжия, ако е необходимо, за да се защити. Западните страни определят въпросните коментари като преувеличени.

"Вчера президентът каза всичко. Има ядрена доктрина. Ако има нужда да се коригира, ще бъдат направени корекции", каза говорителката на руското външно министерство.