От началото на предизборната кампания до 14:00 ч. днес са образувани общо 359 преписки и 93 досъдебни производства за нарушения на политическите права на гражданите. Това информират от пресцентъра на прокуратурата във връзка с изборите за Народно събрание и Европейски парламент, които ще се проведат утре.

В Апелативна прокуратура-София са разпределени 31 досъдебни производства, в Апелативна прокуратура-Бургас - 27, Апелативна прокуратура-Пловдив - пет; Апелативна прокуратура-Варна - 23, Апелативна прокуратура-Велико Търново - седем.

Във Върховна прокуратура функционира дежурно звено от прокурори и служители, което обобщава постъпващата от прокуратурите в цялата страна информация, информират още от прокуратурата. Продължава да функционира и Националното междуведомствено звено, което координира дейността на прокуратура, Министерство на вътрешните работи и Държавна агенция "Национална сигурност" за осигуряване на бърза и адекватна реакция за противодействие на престъпленията, свързани с изборния процес и законосъобразното провеждане на изборите за национален и европейски парламент.

Днес у нас е ден за размисъл преди изборите "две в едно" в неделя. Съгласно Изборния кодекс от полунощ (00:00 ч.) на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява предизборната агитация.