Столичната колегия на Българския лекарски съюз обаче призовава работещите в софийските болници да излязат на предупредителен протест на 1 ноември от 12.30 ч., който да продължи 30 минути.

Протестът ще бъде под наслов "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове".

Вече беше съобщено, че недостигът ще се вземе от тези 104 млн. лв., които са в повече в бюджета за следващата година на НЗОК. 

Директорът на "Пирогов" доц. Стоян Миланов предупреди вчера за реална опасност болницата да преустанови плановия прием на пациенти, тъй като няма да получи в пълен размер сумата за извършената дейност през септември.

Проблемът за лечебните заведения се появи, след като Надзорният съвет на НЗОК  не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. до края на годината. Така средствата за дейността на болниците за септември, октомври и ноември ще бъдат  изплатени на 80%.

Засега не може да се говори за доплащане от пациентите, каза Андреева. Не се мисли и за увеличаване на вноската за здраве. Тя очаква да се разбере и колко ще са събраните здравни вноски в НАП.

Здравният министър обмисля до края на ноември да сезира прокуратурата за взетите от резерва на НЗОК 1,5 млрд. лева при управлението на ГЕРБ в нарушение на Закона за здравното осигуряване.

"Всички говорят за политическа отговорност, която ГЕРБ е понесла на тези избори, но аз за съжаление не я виждам и затова смятам, че трябва да има реални действия в тази насока, дори ако трябва да има наказателна отговорност", категорична бе Таня Андреева.

9 болници не са получили пари за септември

НЗОК е превела 80% от дължимото за септември на всички болници, с изключение на девет лечебни заведения в страната, които не са получили нито лев. Това обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов след заседание на Обществения съвет по здравеопазване, цитиран от Дарик радио.

Райчинов посочи, че същите девет болници са единствените, които са отказали да подпишат незаконния, според лекарите, анекс, който ги задължава да фактурират не сто, а 80% от изработеното.

По този начин, според шефа на БЛС, излизало, че финансовата институция наказва тези лечебни заведения, с което категорично превишава своите правомощия.