По думите му това може да се случи в най-скоро време, тъй като Столичната здравноосигурителна каса е отказала да изплати в пълен размер сумата за извършената дейност от болницата през септември.

Вчера Надзорният съвет на НЗОК проведе две заседания, но не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. за болниците до края на годината. Средствата за дейността на лечебните заведения за септември, октомври и ноември ще бъдат  изплатени на 80 процента.

На среща с председателя на БЛС д-р Цветан Райчинов, премиерът Пламен Орешарски пък е обещал да бъдат намерени още 27 милиона лева, които да се изплатят на болниците за извършената дейност през септември.

По думите на доц. Миланов, възможно е болницата да бъде декапитализирана за три месеца, което ще доведе до ликвидация на дружеството. Директорът посочи, че за септември на болницата се дължат 4 033 000 лв., а Столичната каса е върнала фактурите и в писмо обяснява, че трябва да се изпратят кредитни известия за изплащане на 80 процента от тази сума.

Последствията от неплащането на дължимите средства може да са непредвидими, каза още доц. Миланов и обеща, че лекарите в болницата ще вземат пълните си заплати за септември.

През миналия месец в "Пирогов" са регистрирани 4500 пациенти. В момента се извършва проверка от НЗОК, която обхваща 350 пациенти, лекувани през септември, за които имаме сигнал, че Касата няма да плати, уточни директорът.

Доц. Миланов призова да бъде преустановен този "безпрецедентен диктат и рекет от страна на НЗОК". Той посочи, че освен "Пирогов" болниците "Св. Екатерина" и "Св. Анна" в София също не са подписали кредитно известие и настояват дължимата сума да им бъде изплатена стопроцентово.