Протестът ще бъде под наслов "Не можем да се съгласим днешният недостиг да бъде прехвърлен за 2014 г. и отново да започнем с дългове".

Проф. Милан Миланов коментира пред БНР, че причината за протеста са опасенията, че болниците може да останат без финансиране следващите 3  месеца.

"Сега да изкрякаме като кокошки и след това да ни отрежат главата. Такъв е моментът сега. Същото нещо ще се случи и в доболничната помощ и там колегите не бива да си правят илюзии, че те ще останат извън тази "секира", която ни готви НЗОК", категоричен бе той.

Проблемът за лечебните заведения се появи, след като Надзорният съвет на НЗОК  не успя да осигури допълнителни 100 млн. лв. до края на годината. Така средствата за дейността на болниците за септември, октомври и ноември ще бъдат  изплатени на 80%.

Неразплатените средства за 2013 г. ще бъдат платени през януари следващата година.

По думите на проф. Миланов, протестът е насочен към всички, които в момента управляват здравната система - парламент, НЗОК и Министерство на здравеопазването, и нищо не застрашава пациентите.

Той каза още, че към протеста ще се присъединят лекари в Пловдив, разговори има и с медици от Варна и Плевен.

9 болници не са получили пари за септември

НЗОК е превела 80% от дължимото за септември на всички болници, с изключение на девет лечебни заведения в страната, които не са получили нито лев. Това обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов след заседание на Обществения съвет по здравеопазване, цитиран от Дарик радио.

Райчинов посочи, че същите девет болници са единствените, които са отказали да подпишат незаконния, според лекарите, анекс, който ги задължава да фактурират не сто, а 80% от изработеното.

По този начин, според шефа на БЛС, излизало, че финансовата институция наказва тези лечебни заведения, с което категорично превишава своите правомощия.

Здравният министър д-р Таня Андреева вече призова лекарите да не предприемат крайни мерки, защото най-късно през януари ще се изплатят на 100% парите за извършената дейност на болниците.

Тя коментира, че няма обяснение защо болници се канят да спрат плановия прием. За това предупредиха от "Пирогов".