Средствата стояха като резерв и бяха използвани за други цели при предното правителство, твърдят отлично осведомени. Прехвърлянето стана по идея на дясната ръка на Бойко Борисов вицепремиерът Симеон Дянков.

С формулировката за прокуратурата са се заели юристи от всички парламентарни групи, информира БГНЕС.

Казусът бил сложен, тъй като предишните управляващи с поправка в Закона за бюджета записали, че парите на касата са част от консолидирания бюджет.

Това не променя факта, че е нарушен духът на Закона за здравното осигуряване, според който пари от здравни вноски може да се харчат за здравноосигурителни плащания.

В началото на годината председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов обяви, че ще съди финансовия министър Симеон Дянков и призова всички българи да последват примера му.

Причината за това е, че през последните четири години близо два милиарда лева от здравните осигуровки били пренасочени за други нужди.

"Аз лично се чувствам ощетен и смятам да съдя министър Дянков за това - като гражданин, не и като лекар, не и като председател на съюза, като гражданин, че той е обсебил моите вноски", заяви д-р Райчинов.

"Не позволявайте да ви крадат. Непрекъснато да бъдат преследвани, плюти и гонени лекарите - ами те ще напуснат тази държава лекарите, това е най-лесното и аз лично това ги съветвам", каза още той тогава.

Преди дни Дянков бе назначен за ректор на Руската икономическа школа.