Гласуването се проведе на извънредно заседание. Кандидатурата на Радев беше подкрепена със 130 гласа „за”, 16 - „против”, и 34 "въздържал се" от общо 180 гласували депутати. Подкрепиха го ГЕРБ, РБ, БДЦ, АБВ и 7 депутати от ДПС.

Това стана, след като по-рано Лютви Местан постави условие - всеки кандидат да обяви кои ще са подуправителите му, иначе няма да гласуват за никого. От ДПС дори напуснаха залата.

37 депутати подкрепиха другата кандидатура на Реформаторския блок Бисер Манолов. Сред тях бяха както депутатите от неговата група, 10 от ГЕРБ и няколко от АБВ. 

"За" Виктор Йоцов - номиниран от АБВ, гласуваха 44 депутати.

Кандидатурата на Патриотичния фронт в лицето на Григорий Вазов събра 43 гласа "за".

Парламентът прие и решение за освобождаване на досегашния управител на БНБ Иван Искров, който подаде оставка считано от 10 юли. Депутатите гласуваха решението единодушно - със 174 гласа "за".

След гласуването Димитър Радев положи клетва и от утре ще встъпи в своя 6-годишен мандат.

По-късно той даде брифинг, на който обяви екипа, с който иска да работи, като в него влизат двама настоящи подуправители на БНБ. Eдинията е сегашният шеф на управление "Емисионно" Калин Христов, който ще остане на поста, настоящият ръководител на управление "Банково" Димитър Костов, който трябва да оглави важния "Банков надзор", и Нина Стоянова, която да поеме управление "Банково".

Радев увери, че БНБ ще провежда политика на открит диалог с медиите и добави:

"Искам да изкажа благодарността си за интереса и коректното отразяване на темата. Цялата процедура беше оценена критично и ефективно на базата на факти. Медиите давате професионална дълбочина, която липсваше в политическия процес донякъде. Първият ми работен ден ще премине, като ще внеса номинациите за подуправители на БНБ".

По-рано, по време на изслушването пред депутатите, Радев отговори на въпроса какви гаранции за своята независимост ще даде с думите, че гаранциите са в Закона за БНБ и договора за функциониране на ЕС и те са категорични.

Той подчерта, че няма принадлежност към бившата Държавна сигурност.

За това какво ще направи, за да не се повтори случаят с КТБ, Радев поясни, че е заложил три групи от мерки. Критериите, които се прилагат, са в рамките на ЕЦБ и системата на европейските банки, каза още той.

По повод коментарите, че Иван Искров е получавал огромна заплата, Радев коментира:

Не знам какви са заплатите. Получих индикация, че ще бъде по-ниска от тази, която получавах”.

Димитър Радев е магистър по икономика, финанси и кредит. През 1994 г. специализира в Института по външни отношения на Университета Джорджтаун. Бил е зам.-министър на финансите в шест правителства след 1991 г. Има опит в управлението на банки - три години участва в Надзорния съвет на Търговска банка "Експресбанк" и седем години като член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа. През последните 14 години Радев работи в МВФ.

Горанов: Добър избор

Изборът на Димитър Радев е добро решение и съм доволен от гласуването в пленарна зала, коментира пред журналисти министърът на финансите Владислав Горанов, цитиран от БТА. Той изрази надежда, че ще работят добре с него.

Попитан дали е нормално нов гуверньор да запази стар екип от подуправители, Горанов каза, че най-важното е в банката да има професионалисти. Двамата действащи подуправители били именно такива и работел добре с тях.

"Бях силно изненадан от опита за политическа търговия с подуправителите. За мен най-важното е, че решението за тях е на управителя и че не се допусна политическа търговия с тях", коментира министърът по повод условието на ДПС.

На въпрос за размера на заплатата на управителя на БНБ министърът каза, че не знае колко е тя, но със сигурност в търговските банки вземат повече. По думите му обаче за такава отговорност се полага голямо възнаграждение.

"Не може да управляваш банкова система със 100 млрд. лв. активи примерно и да очакват да го правиш за 1000 лв. заплата", допълни той.

Междувременно независимият депутат Велизар Енчев обяви, че по според негови източници Иван Искров е получавал 45 000  лева. Тази информация не бе потвърдена, но и не бе отречена от никого.

АНКЕТА: Одобрявате ли избора на новия управител на БНБ?